Zo boek je de beste vliegtickets (voor de beste prijs)

Vliegtickets boeken kan op veel manieren. Zo kan je simpelweg ervoor kiezen om naar de website van KLM, Transavia of Ryan Air te gaan, maar je kan ook nog verder kijken dan dat. Natuurlijk is het fijn om met je favoriete luchtvaartmaatschappij te vliegen en service te ontvangen die je gewend bent, maar tegelijkertijd beperk je mogelijk je reistijden, vliegvelden en vooral ook in de mogelijkheid tot het verkrijgen van een leuke prijs. Daarom deel ik graag onze tip in de zoektocht naar de beste vliegtickets.

Oh ja, voordat ik het vergeet te zeggen: het maakt niets uit op welke dag van de week je je vliegtickets boekt. Dit is een fabeltje dat blijkbaar al enige tijd leeft in Nederland, maar ik kan je gerust stellen, dat is niet het geval.

Er zijn een aantal hele goede vergelijkingssites, welke voor ons altijd de basis zijn in de zoektocht naar vliegtickets. Om te beginnen is daar Momondo.nl en een andere bekende is Paperflies.nl. Beide websites werken ongeveer hetzelfde, maar onze voorkeur heeft toch wel Momondo. Vooral ook omdat je via Momondo direct bij de zoektocht kunt aangeven dat je reisdata flexibel zijn. Want ja, als je de mogelijkheid hebt, geef dan vooral bij de data aan dat zowel de heen- als terugreis +- 3 dagen mag zijn. Hiervoor krijg je de beste prijzen te zien en kan je al snel tientallen euro’s besparen door net een dag eerder of later te vertrekken.

Goed, je hebt nu gekeken op de website van Momondo. Een mooi voorbeeldje, retour vliegtickets in juni (2021) naar Barcelona vanaf Amsterdam. Een mooie prijs van € 85,- per persoon. Maar kijk nu ook eens naar de mogelijkheid om vanaf een andere luchthaven te vertrekken. Ook dit kan eenvoudig via Momondo. Mogelijke alternatieve luchthavens zijn: Eindhoven, Rotterdam/Den Haag, Dusseldorf (Weeze), Brussel en Dortmund. Afhankelijk van waar in Nederland je woont, is een alternatieve luchthaven soms nog dichterbij dan Amsterdam! Scheelt het daardoor niet qua kosten voor de vliegtickets, dan scheelt het wel geld voor de benzine of treinkaartjes. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor dezelfde prijs vanaf Eindhoven en Dusseldorf naar Barcelona te vliegen.

Naast een mogelijk voordeel in de prijs van de tickets en eventuele besparing van de reiskosten naar het vliegveld, heb je nu ook de mogelijkheid om te kijken welke reistijd je het meest prettig vindt. Persoonlijk vind ik het altijd fijn om rond de klok van 11.00 uur in de ochtend te vertrekken met het vliegtuig. Hierdoor hoef je niet enorm vroeg uit bed en het voordeel is ook dat wanneer je aankomt op de plaats van bestemming, je meestal gelijk al kan inchecken bij je accommodatie. Mijn favoriete terugvlucht tijd tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Dit betekent dat je in de ochtend nog iets kan doen op de plek van bestemming, vervolgens kunt uitchecken uit je hotel, nog ergens lekker kan lunchen en vervolgens met je bagage richting het vliegveld kan vertrekken. Geen stress, geen gedoe met het stallen van je bagage (of het ophalen van je bagage bij je hotel) en je bent met een vlucht binnen Europa ook vaak nog op een fatsoenlijke tijd terug in Nederland.

Ga je overigens binnen Europa op vakantie of een weekend weg, check dan ook vooral even de volgens luchtvaartmaatschappijen:

  • RyanAir: Deze maatschappij kom je vaak niet tegen op de vergelijkingswebsites. De reden hiervoor is dat je vaak land in op een klein plaatsje net naast je bestemming. De kosten van deze vliegtickets kunnen daardoor vaak een stuk lager uitvallen. Zo kun je met Ryan Air bijvoorbeeld op dezelfde dagen in juni al voor € 47,- per persoon vanuit Eindhoven naar Barcelona Reus. Waar je dan wel rekening mee dient te houden, is dat je wellicht iets meer geld kwijt bent om vanaf het vliegveld naar het centrum te komen. Vaak is dit verschil maar enkele euro’s, maar soms kan dit ook wat oplopen. Check dit daarom even goed. Vliegvelden waar RyanAir vandaan vliegt welke voor ons Nederlanders  interessant zijn: Eindhoven, Amsterdam, Maastricht, Dusseldorf Weeze, Dortmund, Brussel Charleroi en Brussel Zaventem.
  • Wizz Air: Wizz Air is net als Ryan Air een low budget maatschappij. Het leuke van Wizz Air is dat je een lidmaatschap kunt afsluiten, waarmee korting krijgt op je vluchten. Voor dit lidmaatschap moet je een kleine bijdrage betalen, waardoor je een jaar lid bent, maar vervolgens krijg je dus wel korting. Vaak is de korting die je krijgt op de vluchten hoog genoeg om met één boeking, de lidmaatschapskosten er al uit te hebben! Interessante optie voor als je vaker vliegt! Deze maatschappij komt overigens wel naar voren in de zoektocht via Momondo, echter door het lidmaatschap kunnen de prijzen dus lager zijn, als je boekt via de website van Wizz Air zelf.

Heb je je perfecte vlucht gevonden, dan kan je op meerdere manieren je vlucht boeken. Klik via de website van Momondo door naar de goedkoopste aanbieder. Dit kunnen organisaties zijn zoals Expedia, Cheaptickets en Supersaver, maar uiteraard ook de maatschappij zelf. Belangrijk om te weten: elke organisatie maakt een andere berekening. Zo rekent de ene organisatie boekingskosten, terwijl de ander dat niet doet. Ook kan er een (groot) verschil in de prijs van de bagage zitten. Voordat je dus werkelijk gaat boeken, vergelijk een aantal verschillende aanbieders met elkaar.

Tip: Wanneer er nauwelijks of verschil zit in de prijs van de maatschappij zelf en die van een tussenorganisatie, boek dan vooral met de maatschappij zelf. Wanneer er om welke reden dan ook problemen komen met de vlucht (denk aan vertraging, annulering, omboeken, enz.) dan geeft dit je meer rechten en mogelijkheden.

Heb je dan nu echt je tickets geboekt: Jeey! Maar, check in de bevestiging altijd nogmaals alle gegevens. Dit klinkt misschien overbodig, maar mocht er iets niet juist zijn ingevuld dan levert dit je later veel problemen op. Hoe eerder je achter een onjuistheid komt, hoe groter de kans is dat je tegen zo laag mogelijke kosten dit kan oplossen.

Wanneer je vliegtickets voor een lange vlucht gaat boeken, dan worden de mogelijkheden wat meer beperkt als het gaat om low budget maatschappijen. Daarom zou ik adviseren om vooral via Momondo naar deze tickets op zoek te gaan. Wat overigens bij lange vluchten een goede optie is, is om voor een vlucht met tussenlanding te kiezen. Hierdoor ben je misschien wel 2 tot 4 uur later op de plaats van bestemming, maar deze vluchten zijn vaak een stuk goedkoper. Bijvoorbeeld op een vlucht naar Bangkok, kan dit zomaar € 200,- per persoon schelen! Dat is snel verdiend én je kunt je benen strekken en een lekker broodje eten op het vliegveld.

Nog een aantal laatste tips:

  • Boek je tickets ongeveer 5 tot 6 maanden van tevoren. Dit geeft je de meeste kans op goede prijzen. Misschien zakt de prijs later nog ietsjes, maar dat is meestal vrij beperkt. Vaak gaan de prijzen later juist omhoog en heb jij je tickets voor een leuke prijs kunnen scoren. En daarbij: na het boeken van de tickets kan de voorpret al beginnen!
  • Check bij alle boekingen die je wil doen welke eventuele kosten er nog bij gaan komen. Dit kunnen kosten zijn voor koffers, stoelselectie, maaltijden, enz. Maatschappijen verschillen hier nogal in, dus check dit tijdig om te voorkomen dat je uiteindelijk alsnog de hoofdprijs betaald.
  • Download de vakantiepiraten-app. Op deze app krijg je alle bijzondere aanbiedingen te zien. Dit zijn overigens niet enkel vliegtickets, maar ook hotels en pakketreizen.
  • Kijk met enige regelmaat op de website tickettipper.nl en fly4free.com. De website van Tickettipper is Nederlands en daarop vind je dus echt enkel de Nederlandse deals. Fly4free is daarentegen internationaal. Het voordeel hiervan is dan weer dat er veel meer mensen deals op plaatsen en er dus vaak hele mooie aanbiedingen voorbij komen.

Mocht je vragen hebben over het boeken van tickets, kun je geen goede prijs vinden of heb je ook goede tips, plaats dan vooral een reactie onder dit artikel!

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *