Wil je niet missen in Zuid-Afrika: De Garden Route

Tijdens een (wat langere) rondreis door Zuid-Afrika is de kans groot dat je de Garden Route gaat rijden. De Garden Route is een route langs de kust van Zuid-Afrika en is officieel 300 kilometer lang. Echter rijden de meeste mensen de route vanaf Addo (Port Elizabeth) naar Kaapstad en daarmee is de route ongeveer 750 kilometer. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Op de Garden Route heb je verschillende prachtige stops die je niet mag overslaan. Ik tip de spots die wij hebben bezocht én vertel je waarom jij hier heen wilt.

Addo Elephant Park
In het artikel van Durban & Port Elizabeth gaf ik al aan dat je vanuit Port Elizabeth heel erg goed een dagtrip kunt maken naar Addo. Het is ook mogelijk om in Addo zelf te slapen zodat je ’s ochtends op tijd kunt. Vanuit PE is het ongeveer een klein uurtje rijden, dus houd hier rekening mee.

Addo Elephant Park staat in de top 5 van de grootste parken in Zuid-Afrika. Zoals de naam al zegt heb je hier voornamelijk olifanten, maar er lopen ook genoeg andere dieren rond. Je kunt hier – met een beetje geluk – de complete Big Five spotten.  Wij hebben hier een van de meest bijzondere momenten ooit meegemaakt. We hebben ruim een uur in onze huurauto tussen een complete kudde olifanten, inclusief twee pasgeboren baby’s. Een ervaring die ik echt nooit meer ga vergeten. Dikke aanrader dus!

Jeffrey’s Bay
Vanuit Addo begin je dan echt aan de route en de eerste stop is Jeffrey’s Bay. Het strand is hier prachtig en het stadje heeft een paar heerlijke plekken om lekker te lunchen, maar het staat vooral bekend als surfstrand. Het schijnt een van de beste stranden van Afrika te zijn als het gaat om surfen, dus als dat je ding is, vergeet dan niet om hier wat langer te plannen.
Tip: Ga lekker lunchen bij Tasty Tables!

Storms River Bridge en Bloukrans Bridge
Vanuit Jeffrey’s Bay rijd je door naar twee enorme bruggen. De eerste brug die je tegenkomt is de Storms River Bridge die je ook lopend kunt oversteken. De Bloukrans Bridge is de hoogste brug ter wereld waar je vanaf kunt bungeejumpen. Ook als je zelf niet wilt springen is het tof om hier even kort te stoppen om te kijken naar andere mensen die wel springen.

Tsitsikamma National Park
Tussen Bloukrans Bridge en Plettenbergbaai vind je het prachtige Tsitsikamma National Park. Trek hier in ieder geval een dag vooruit. Vanuit Plettenbergbaai is het ongeveer een klein uurtje rijden naar het park en dus is deze stad een perfecte uitvalsbasis. In dit national park kun je een aantal hikes doen, maar ook kajakken. Bij binnenkomst krijg je een plattegrond en zie je welke hikes je kunt lopen. Je kunt ook de verschillende hikes bekijken op de website van Sanparks. Aan het begin van elke hike staat aangegeven voor welke doelgroep het is en geloof me: er is niets gelogen aan deze bordjes. Wij zijn niet de meest sportieve mensen en we hebben ons best verkeken op een aantal hikes. Bereid je hier dus een beetje op voor.

Het park is een prachtige plek die je echt gezien wilt hebben. We zijn er bijna een hele dag geweest, hebben twee hikes gelopen (loop in ieder geval de Mouth Trail van 2 km) en hebben echt genoten. Must visit dus!

Plettenbergbaai
Plettenbergbaai is een wat grotere plaats, ongeveer halverwege de Garden Route. Het is een heerlijke uitvalsbasis om wat toffe plekken in de buurt te ontdekken én het is een heerlijke stad om even bij te komen. Trakteer jezelf (als je budget het toelaat) op een wat luxer hotel. Zo sliepen wij in de Honeymoon suite van het heerlijke hotel Grand Africa Rooms & Rendezvous. We hadden twee badkuipen, een privé zwembad én een mega televisie waarop we o.a. konden lunchen. Heerlijk dus!

Vanuit Plettenbergbaai kun je goed een bezoekje brengen aan het wat onbekendere Keurboomstrand. Een prachtig plekje met een prachtig strand. Love it!

Ik schreef een uitgebreider artikel over Plettenbergbaai. Je vindt ‘m hier!

Knysna
Dit is een klein stadje waar wij zelf niet zijn gestopt, maar wat wel onderdeel is van de Garden Route. Het ligt aan een blauwe laguna en de sfeer is gemoedelijk. Je kunt hier stoppen onderweg van Plettenbergbaai naar Swellendam of Hermanus, maar je kunt hier ook een nachtje slapen.

Swellendam en/of Hermanus
Het laatste stuk van de Garden Route richting Kaapstad zijn er nog twee stops die je kunt pakken. Ik heb een apart artikel geschreven over Swellendam en Hermanus. Daarin lees je mijn tips en of je één van de twee kunt overslaan.

Hoe lang heb je nodig voor de Garden Route?

Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de route en hoe lang je in totaal hebt. Zoals ik in het artikel met de drie verschillende routes al schreef is het (waarschijnlijk) niet mogelijk om de Garden Route in je planning te proppen als je slechts twee weken in Zuid-Afrika bent.

Ben je drie of vier weken in Zuid-Afrika dan zou ik een kleine week voor de Garden Route uittrekken. Je slaapt minimaal één nacht (maar 2 is beter)  in Port Elizabeth (of in Addo zelf) voor je bezoek aan Addo Elephant Park. Vervolgens ga je door naar Plettenbergbaai waar je drie (of zelfs 4) nachten slaapt. Daarna slaap je nog een nachtje in Hermanus of Swellendam (optioneel).

Mocht je nog vragen hebben, hoor ik het graag!

Heb jij de Garden Route al eens gereden?

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *