Wat je wilt weten over de Panorama Route in Zuid-Afrika

Bij een roadtrip door Zuid-Afrika mag je de Panorama Route niet overslaan. Als je van Johannesburg naar het Krugerpark (of andersom) rijdt raad ik je van harte aan om een dagje te stoppen op deze prachtige plek. De Panorama Route wordt als een van de mooiste van het land gezien en daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Ik vertel je vandaag alles over deze prachtige route en deel ik onze tips!

Wat is de Panorama Route en waar ga je overnachten?
De Panorama Route is een route in het noord-oosten van Zuid-Afrika en neemt je mee langs watervallen, bijzondere landschappen en mooie bezienswaardigheden.  Plan de route in tussen Johannesburg en het Krugerpark. De route begint in Graskop, een toeristisch plaatsje waar je je accommodatie kunt boeken. Wij sliepen in Rustique, een fijn, rustig guesthouse aan de rand van het stadje. In Graskop zitten voldoende restaurantjes en vooral pannenkoekenlovers kunnen hun hart ophalen. Wij hebben heerlijk gegeten bij The Glass House. Vanuit ons guesthouse wordt er elke avond een tafeltje gereserveerd, maar mocht je ergens anders slapen raad ik je aan om te reserveren. Het restaurant is een soort grote woonkamer waar je heerlijk kunt eten.

Pinnacle Rock

In principe is het niet nodig om een hele dag uit te trekken voor de panorama route. Een overnachting in Graskop is daarom niet vereist, maar wel aan te raden. Zeker met een aantal stops is het aan te raden om er op tijd te zijn. Vanaf Johannesburg is het ca 4 uur rijden naar Graskop en tussendoor kun je op verschillende plekken stoppen. Vanaf Graskop is het nog zo’n 2,5 uur naar het zuiden van het Krugerpark. Ik raad je daarom aan om de panorama route op te delen in twee dagen.

De stops op de route
De route is gevuld met prachtige plekken waar je echt wilt stoppen. Hieronder noem ik de spots, waarom je ze niet wilt missen en wat de kosten eventueel zijn.

God’s Window
De eerste stop op de route vanaf Graskop is God’s Window. Door hele heftige mist hebben wij hier niets van gezien, maar bij helder weer heb je een prachtig uitzicht over een enorm diep ravijn. De vallei is bedekt met verschillende bomen in alle kleuren groen en ook zal je getrakteerd worden op hoge bergtoppen. Het schijnt dat je op een hele heldere dag zelfs tot het Krugerpark kunt kijken.

Pinnacle Rock
Een stukje verder heb je Pinnacle, hier was het ook redelijk mistig, maar wel een prachtige plek. Het deed me – ondanks dat ik daar nog nooit ben geweest – aan Schotland. We liepen een stukje verder dan de gemiddelde toerist, klommen ook net iets hoger, maar wel met prachtige foto’s op onze camera als gevolg. Wat ongelofelijk mooi!
Kosten: 34 ZAR (€ 2,-) voor twee personen

Blyde River Canyon
Het hoogste punt op de panorama route is de Blyde River Canyon. De canyon is 26 kilometer lang en ruim 800 meter diep. Je kunt hier wandelen, maar ook de route met de auto volgen.

Bourke’s Potholes

Bourke’s Potholes
In de Blyde River Canyon vind je Bourke’s Potholes, een prachtig verschijnsel met diepe gaten die in de loop van de tijd zijn ontstaan. Voordat je naar Bourke’s doorrijdt kun je eerst nog stoppen bij een hele toffe plek voor koffie of thee, namelijk The Chubby Pig. We warmden op met dekentjes, slappe koffie en sterke thee. Zo gezellig, echt een aanrader, ondanks de kou. Deze hotspot ligt in de middle of nowhere, maar staat aangegeven met een bordje aan de kant van de weg. De potholes deden me erg denken aan de VS (ook nog niet geweest) en was mijn favoriete plek op de route. Helaas wel een stuk toeristischer, maar een absolute must visit.
Kosten 126 ZAR (€ 7,50) voor twee personen

Blyde River Canyon

Three Rondavels
Als laatste stopten we bij de Three Rondavels. Inmiddels was het weer een stuk mistiger waardoor we niet zover konden kijken, maar alsnog was het geweldig. We hebben – soms met een beetje gevaar voor eigen leven (grapje!) – geweldige foto’s gemaakt. Vanaf hier reden we door naar het Krugerpark.
Kosten 60 ZAR (€ 3,60) voor twee personen.

Berlin Falls en Lisbon Falls
Tussen Pinnacle en Bourke Potholes vind je de Berlin Falls en Lisbon Falls. Bij Lisbon Falls kun je terecht voor prachtige souvenirs (hier waren ze ook verreweg het goedkoopst) en natuurlijk voor een prachtige waterval. Geen stop voor uren, maar sla ze ook zeker niet over.
Kosten 60 ZAR (€ 3,60) voor twee personen voor beide watervallen.

Chubby Pig

Extra tips
Zoals je hierboven al kunt lezen was het bij ons helaas erg mistig en ook erg koud. Dit is heel erg afhankelijk wanneer je er bent (in welk seizoen), maar je moet ook geluk hebben. Twee dagen nadat wij er waren was het ruim 20 graden met volop zon, terwijl wij met 8 graden de route hebben gereden en bij een aantal uitzichtpunten amper onze tenen konden zien. Ik raad je daarom aan om wat warmere kleding mee te nemen. Een vest of jasje kan absoluut geen kwaad!

De panorama route is relatief goedkoop. Bij de meeste plekken moet je een paar euro aan entree betalen of betalen voor het parkeren van je auto. Verder heb je geen kosten voor deze bezienswaardigheid!

Staat de panorama route op jouw lijst om te bezoeken in Zuid-Afrika? Heb je nog tips?

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *