Tips voor jouw stedentrip naar London

Met de jaarwisseling van 2019 waren wij in London en voor mij was het de vierde keer dat ik in deze stad was. De vorige keren waren alweer heel wat jaren geleden, maar dat zorgde er wel voor dat ik niet alle bezienswaardigheden hoefde te zien. Tijdens onze trip ben ik verschillende dingen tegengekomen die ik graag had willen weten of die misschien handig zijn voor jouw stedentrip. Daarom deel ik in dit artikel al mijn tips voor jouw (eerste, tweede of misschien wel vierde) stedentrip naar London!

Het openbaar vervoer
Laat ik maar bij het begin beginnen: London is groot! Als je wilt kun je veel lopen, maar als je maar een paar dagen hebt is dit een beetje zonde van je tijd. Daarom kun je bijna niet zonder het openbaar vervoer. London is enorm goed geregeld qua metronetwerk en met een Oysterkaart kun jij onbeperkt gebruik maken van het OV! De oysterkaart werkt hetzelfde als de Nederlands ov-chipkaart. Bij aankomst kun je bij een automaat een oysterkaart aanschaffen voor £5 en deze voor een zelfgekozen bedrag opwaarderen. Een enkeltje kost £2,40 waarmee je ook kunt overstappen op een andere lijn. Als je London weer verlaat kun je de £5 van de kaart weer terugvragen! Met een Oysterkaart kun jij op de snelste manier London ontdekken!

London Pass
Als je voor de eerste keer naar London gaat is een London Pass misschien iets voor jou. Deze pass koop je voor een bepaald aantal dagen (1, 2, 3, 6 of 10 dagen) en daarmee kun je de bekendste bezienswaardigheden van London bezoeken. Dit is echt een persoonlijke keuze en helemaal afhankelijk welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken en wanneer. Zo kost de pass voor een volwassene £99 per persoon voor twee dagen. Wil je bijvoorbeeld de Tower of London (£27,50), Westminster Abbey (£23,00), de Tower Bridge (£9,80), St. Pauls Cathedral (£20,00) en The Shard (£23,00) bezoeken? Dan heb je de London Pass er al uit. Hou er wel rekening mee dat je bovenstaande dingen (en eventueel andere dingen die je nog met de pass wil zien) wel in die twee dagen moet stoppen. Meer informatie, de prijzen en de attracties vind je hier!

Musea zijn gratis!
Superfijn voor cultuursnuivers: in London zijn de meeste musea gratis. Ik heb in ieder geval geen enkel museum gezien waarvoor je entree moet betalen. Aanraders vind ik vooral National Gallery en Tate Modern. Die laatste vooral voor het uitzicht over de stad vanaf de 7everdieping! Als je wilt kun je je hele stedentrip vullen met musea, haha!

Bezoek de Houses of Parliament en/of Buckingham Palace in de zomer
Staat een bezoekje aan Houses of Parliament of Buckingham Palace op jouw bucketlist? Plan dan je stedentrip in de zomer. In juli en augustus zijn deze twee bezienswaardigheden geopend voor het publiek en kun je hier rondleidingen volgen. Het is voor mij meer dan 10 jaar geleden dat ik hier bent geweest met mijn oma, maar het heeft indruk achtergelaten, dus ik kan je ze van harte aanbevelen!

Mooie uitzichten vanaf The Shard of The London Eye
Wil je een mooi uitzicht over de stad én heb je daar geld voor over? Bezoek dan The Shard en/of The London Eye. Koop je de London pass (zie hierboven) dan zit een bezoekje aan de Shard erbij in. Wil je zonder pass de Shard bezoeken kun je tickets online kopen. Je krijgt flinke korting als je een ISIC studentenkaart hebt. Hou er wel rekening mee dat je met dichte mist echt helemaal niets ziet (ik spreek uit ervaring, haha). Maar je kunt bij dichte mist voor £5,- bij de kassa’s een code kopen waarmee je tijdens je bezoek aan London binnen drie maanden nog een keer naar boven kunt gaan.

Daarnaast kun je ook een ritje maken in het op een na grootste reuzenrad ter wereld. Ook hier krijg je als student flink wat korting. Als je je tickets online koopt ben je als volwassene £27,- per persoon kwijt en als student ‘slechts’ £16,-.

Als laatste heb je een mooi (en gratis) uitzicht vanaf de Sky Garden. Let er echter wel op dat je dit van te voren moet reserveren (kan ca. twee weken van te voren). Hiermee reserveer je een waarop je gratis naar boven kunt. Mocht je dit willen moet je hier dus van te voren naar kijken.

London in de winter/rondom kerst
Wij waren met de jaarwisseling in de stad en toen was de complete stad nog in de feestsfeer. In Hyde Park was er een enorme kermis/kerstmarkt met honderden kraampjes en attracties. Een enorme aanrader voor jong én oud. Hyde Park Winter Wonderland is elk jaar geopend van eind november tot de eerste week van januari. Daarnaast zijn de grote winkelstraten zoals Oxford Street enorm mooi verlicht en is het een feestje om daar ’s avonds over te lopen.

Let er wel op dat in deze periode het extra druk is in de stad. Het is wel gezellig, maar het zorgt er ook voor dat je bij sommige bezienswaardigheden enorm lang in de rij moet staan en dat is zonde als je slechts een paar dagen in deze stad hebt.

Oud & Nieuw
London is natuurlijk een van de grootste steden waar jaarlijks enorm veel vuurwerk wordt afgestoken. Wij hebben enorm getwijfeld wat we precies wilden doen, want er is enorm veel keuze. Er verschijnt binnenkort nog een artikel vol met tips voor een jaarwisseling in London!

Gebruik Groupon en je studentenkaart!
London staat er niet bekend als goedkope stad. De bezienswaardigheden waar je voor moet betalen en het eten is niet echt budgetvriendelijk. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om een beetje budget friendly de stad door te gaan. Zo heb je enorm veel aan je studentenkaart (indien je die hebt natuurlijk). Bij bepaalde bezienswaardigheden krijg je een paar pond korting en als je een ISIC Studentenkaart hebt krijg je bij verschillende spots veel korting (kijk daarvoor op de ISIC website). Daarnaast kan ik je ook Groupon van harte aanbevelen. Hierbij plaats ik een kleine kanttekening, want daarvoor moet je wel een beetje weten wat je van tevoren wilt doen en wanneer je dat wilt doen. Je koopt namelijk een voucher om bijvoorbeeld ergens te eten en dan moet je die ook wel gebruiken (anders is het alsnog een beetje duur, haha). Neem eens een kijkje op Groupon, want je vindt er van alles, voor Afternoon teas, lunches, diners of tussendoortjes!

Onbekende, maar leuke dingen om te doen
Als je al wat vaker in London bent geweest is het leuk om net wat onbekendere bezienswaardigheden te bezoeken. Zo vond ik het enorm leuk om de UK Supreme Court te bezoeken (ik heb rechten gestudeerd). Dit is compleet gratis en als de Supreme Court in zitting is mag je deze ook gewoon bijwonen. Daarnaast is de National Portret Gallery (gratis!) een aanrader en vond ik Borough Market (een foodmarket) echt heel erg tof. In het boekje van Time to Momo vind je nog meer – wat onbekendere – bezienswaardigheden die zeker voor een tweede of derde keer aan te raden zijn!

Een musical op West End
Van te voren stond op mijn lijstje om een musical te zien op West End. Van te voren hadden we echter geen tickets gekocht want we vonden £100 per persoon een beetje teveel van het goede. Nu zijn er een aantal mogelijkheden om (goedkoper) naar de musical te gaan. Je kunt op de dag zelf bij het theater in de rij gaan staan. Hier hebben we zelf geen ervaring mee, maar hierbij schijn je nog wel eens geluk te kunnen hebben en voor weinig op een hele goede plek te zitten. Daarnaast vind je in de wijk West End (rondom Trafalgar Square) heel veel kiosks waar je ook tickets voor die dag kunt kopen. Dit is vaak met 50% korting! Alleen heb je hier wel de kans dat je niet de beste plekken hebt. Wij zijn via deze manier naar Mary Poppins geweest en zaten helemaal bovenin op de achterste rij voor ongeveer £75 (omgerekend ca €85 voor twee personen) en konden het eigenlijk prima zien!

Neem het boekje van time to momo mee
Bij elke stedentrip die we maken is (indien beschikbaar) een boekje van Time to momo een vaste ‘reisgenoot’. Niet in elke stad vind ik ‘m geschikt, maar in London vond ik ‘m enorm fijn. Zo heb je alle bekende bezienswaardigheden en de wat onbekendere spots in één en kun je met verschillende wandelingen alles combineren en zelf keuzes maken wat je wilt bezoeken.

Dit zijn mijn tips voor jouw stedentrip naar London! Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze hieronder achter!

Ben jij wel eens in London geweest?

Pin dit artikel op Pinterest voor later!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *