Tips voor jouw stedentrip naar Hamburg

In de zomer van 2020 reden we voor een stedentrip naar Hamburg. ‘Dankzij’ de lockdown zijn we op zoek gegaan naar plekken dichterbij huis om eventjes te genieten en Hamburg belandde al snel op ons lijstje. We hadden verwacht dat het erg lang rijden was, maar vanuit Deventer waren we in precies 3 uur in deze stad in het noorden van Duitsland. Vandaag deel ik mijn tips!

Ben je op zoek naar leuke hotspots? Ik deel mijn tips in dit artikel!

25hours Hafencity Hotel
Ik tipte ons hotel ook al in het hotspotartikel, maar het is echt een hotel die ik gerust meerdere keren kan benoemen. We sliepen in het 25Hours Hafencity Hotel en dit was een toffe locatie. Niet perse qua veel restaurantjes in de omgeving, maar vanaf hier kon je veel lopend af en het hotel zelf is ook enorm tof. Niet het meest goedkope hotel, maar wat ons betreft echt een aanrader. Het uitzicht is nu niet fantastisch, maar er wordt een tof centrum gebouwd waardoor je over een jaar waarschijnlijk wel een heel tof uitzicht hebt.

Elbphilharmonie
Tijdens stedentrips vind ik het altijd leuk om toffe uitzichtpunten op te zoeken en vanaf de Elbphilharmonie in Speicherstadt heb je een prachtig over de rivier de Elbe en de stad. Het is niet heel hoog, maar het gebouw zelf is ook een pareltje. Je kunt van te voren tickets kopen voor €2,- en dan kun je naar binnen met een tijdslot. Je kunt ook zonder ticket gaan, maar dan kan het zijn dat je eventjes moet wachten omdat er niet al te veel mensen tegelijk naar boven kunnen.

Hauptkirche Sankt Michaelis
In het buitenland bezoek ik eigenlijk altijd wel een kerk en zo ook in Hamburg. Deze kerk is sowieso een aanrader voor de toren die je kunt beklimmen. In tijden van corona ga je met de lift omhoog en met de trap naar beneden, maar normaal gesproken kun je volgens mij kiezen of je omhoog wilt met de trap. Voor €6,00 per persoon kun je naar de top en daar heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Vergeet niet de kerk zelf in te gaan, want die is ook erg bijzonder. De entree van de kerk is gratis, maar er wordt wel om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Ga shoppen!
Hamburg is enorm geschikt voor een shopweekend. In de Altstadt vind je echt alle winkels die je kunt bedenken. Grote ketens, kleine boetiekjes, maar ook winkels van bijvoorbeeld Zalando. Je kunt je gerust twee volle dagen vermaken met alle winkels. Wij gaan daarom zeker nog eens terug, alleen maar om te winkelen!

Miniatur Wunderland
Dit is vooral een aanrader met kinderen, maar ik heb ook wel genoten. Miniatur Wunderland is een soort combinatie van Madurodam en een mini-treintjes museum. Heel erg tof gemaakt, met ontzettend veel details. Wel was het erg druk en werd er geen 1,5 meter afstand gehouden (mondkapjes waren wel verplicht). Als je hier heen wilt gaan raad ik je aan om ver van te voren tickets te reserveren (denk aan minimaal 2 weken van te voren). Ter plekke moet je namelijk gemiddeld 3 uur wachten voordat je naar binnen mag. Wij hadden het geluk dat we voor ’s avonds nog een ticket konden scoren. Daarnaast is het niet goedkoop, maar wel leuk.

Pak een step (of fiets)
Hamburg is een echte fietsstad en door de hele stad zijn er fietspaden aangelegd. Je kunt dus ook bij verschillende plekken fietsen huren (gratis als je slaapt in het 25Hours hotel), maar je kunt ook een stepje pakken. Met de app van bijv. Lime kun je op elke hoek van de straat een stepje huren. Die kun je dan een tijdje gebruiken en vervolgens weer ergens neerzetten. Een ideale manier van door de stad bewegen. Wij hebben de stepjes ook gebruikt in Lissabon en nu wederom in Hamburg en ik raad het je echt van harte aan. Ik wil thuis ook zo’n step!

Bekijk de vele street art
Als je aan street art in Duitsland denkt, denk je wellicht eerst aan Berlijn, maar ook Hamburg mag er zijn als het gaat om street art. Er zijn verschillende plekken waar je street art kunt bewonderen, maar de meeste street art zie je in het Schanzenviertel en in de buurt van de Reeperbahn. Helaas wordt er ook veel overgeschilderd, maar er zitten echte pareltjes tussen als je even goed zoekt.

Speicherstadt + Obersee boulevard
Ons hotel bevond zich in de Speicherstadt en die wijk mag je absoluut niet missen. Als je zoekt op Hamburg zijn dat ook de eerste foto’s die je tegenkomt en dat is niet voor niets. Deze wijk met kleine grachten overal tussendoor is gevuld met grote pakhuizen die op menig foto’s staan. Loop op je gemak een rondje door deze gave wijk, ga wat eten bij een van de vele restaurantjes op de Obersee Boulevard of ga naar het Maritieme museum. Must visit, deze wijk!

Bewandel (of neem de step) de Elbe tunnel
Je kunt de bekende Elbe tunnel doorlopen, maar je kunt ook met de fiets (of step) de tunnel doorgaan. Aan beide kanten kun je met de lift of trap naar beneden om vervolgens onder de Elbe door te lopen. Wij gingen met de step en dat was tof (scheelt ook veel tijd).

Wandel een rondje langs de Binnenalster
Tijdens een wandeling door de Altstadt (neem zeker een kijkje bij het Rathaus) kom je ook langs de Binnenalster. Ik raad je de wandeling aan die in het Time to momo boekje van Hamburg staat. Je kunt aan de Binnenalster gaan zitten om lekker bij te komen en je hebt een fantatisch uitzicht over de stad.

Dialog in the Dark museum
Dit hebben wij zelf niet gedaan (corona gooide roet in het eten), maar is iets wat ik de volgende keer wel graag zou willen doen. In het Dialog in the Dark museum ervaar je voor 1,5 uur hoe het is om blind of doof te zijn. Het is niet een hele goedkope ervaring, maar volgens mij wel echt heel tof en bijzonder. Je kunt tickets kopen op de website van het museum.

Maak een wandeling door Altstadt
Ik tipte ‘m hierboven ook al, maar een wandeling door de Altstadt van Hamburg is een must do. De route van Time to momo is erg handig, maar je kunt ook zelf op pad. Vergeet je camera (of telefoon) en je portemonnee niet, want je kunt ook goed winkelen in deze wijk (zie tip 4). Extra tip voor boekenliefhebbers: om de hoek van het Rathaus aan de Neuer Wall vind je een schattige boekwinkel Felix Judd (wel met grotendeels alleen maar Duitse titels). In de Europa Passage (ook in de Altstadt) vind je een grotere boekwinkel waar het aanbod Engelse titels wel een stuk groter is.

Ontbijten bij Nord Coast
Deze tipte ik ook al in het hotspot artikel, maar is ook nogmaals het tippen waard. Reserveren is een must, maar het is een heerlijke hotspot voor ontbijt. Vooral populair bij de locals, maar een aanrader als je op zoek bent naar een toffe ontbijtspot.

Ben jij wel eens in Hamburg geweest? Heb je nog tips?

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *