Tips voor een stedentrip naar Lille (Rijsel)

Hoewel dit moment natuurlijk absoluut niet het geschikte moment is om een tripje waar dan ook heen te boeken, is het wellicht wel de tijd om nieuwe reisinspiratie op te doen. Dan kun je – als alles weer veilig is – lekker losgaan op toffe bestemmingen. Wij gingen vlak voor de lockdown in maart 2020 voor drie dagen naar Lille en dat is ons – ondanks het slechte weer – goed bevallen. Tijd voor een lijstje met tips! 

Lille – waar ligt het en hoe kom je er?
Lille (of Rijsel in het Vlaams) ligt net over de grens bij België in het Noorden van Frankrijk. Vanaf Utrecht rijdt je er in zo’n 2,5 uur heen. Het is een redelijk kleine stad waar je alles goed te voet kunt afleggen, waar je heel goed kunt winkelen en natuurlijk verschillende patisseries kunt bezoeken. Ik vond de stad erg lijken op Parijs, maar dan in het klein, heerlijk! Op slechts 2,5 uur afstand vanaf het midden van Nederland, perfect voor een weekend dus!

Hoewel het slechts een paar uurtjes rijden is, raad ik je wel van harte aan om met de trein te gaan. Het parkeren in Lille is namelijk een ramp. Van te voren hadden we een aantal parkeerplekken aan de rand van stad opgezocht waar je vrij goedkoop kon parkeren en met het ov verder de stad in te gaan. Deze parkeerplekken waren of enorm duur (denk aan €25,- voor nog geen 24 uur) of bezaaid met lachgaspatronen waarbij je dacht, wat gebeurd hier ’s avonds met mijn auto? Ga dus met de trein, dan kom je midden in Lille aan, heel handig. Wil je toch met de auto? Zorg dan dat je een hotel hebt waar je je auto ook (relatief goedkoop) kunt parkeren.

Wat je in Lille wilt doen
Ondanks dat Lille niet heel groot is, is er voldoende te doen. Wel vind ik Lille echt een openluchtstad, dus probeer zoveel mogelijk te gaan als het lekker weer is. Wij hadden de pech dat we echt drie volle dagen regen hebben gehad, dus we hebben helaas weinig van de stad kunnen zien. Maar dit kun je er allemaal doen:

Ga shoppen in Euralille of in Vieux Lille
Lille is de perfecte stad om een weekendje te gaan shoppen. Wij gingen er ook echt heen met een bepaald budget, een wishlist voor nieuwe kledingstukken en uiteraard heel veel zin. In Lille kun je losgaan bij bekende en onbekendere ketens in het mega winkelcentrum Euralille. Hier vind je de H&M, Zara en Primark, maar ook minder bekende (Franse) ketens. We zijn niet zo goed geslaagd als we hadden gehoopt, maar Lille is voor ons een perfecte stad geworden waar we heen gaan om goed te winkelen.

Als je liever naar de wat originele winkeltjes gaat raad ik je Vieux Lille aan, het oude gedeelte van de stad waar je kleinere boetiekjes vind. Zo zijn Rue des vieux Murs, Rue de la Monnaie en Rue de Bethune hele leuke straatjes om goed te winkelen. Zo heeft Lille voor ieder wat wils!

Kunstliefhebbers gaan naar Palais des Beaux-Arts
Wij zijn allebei geen grote kunstliefhebbers, maar we besloten wel om dit museum in te gaan. Het is een niet al te groot museum en wij hebben zo goed als alles gezien in ca 1,5 uur. Er hangt kunst uit verschillende periodes, maar ook van bekende schilders. Daarnaast is het gebouw zelf ook prachtig om door heen te lopen, dus wat mij betreft wel een aanrader!

Ontdek een prachtig uitzicht over de stad vanuit het Belfort
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt vanuit het Belfort, een 104 meter hoge toren waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Je hebt onder andere een prachtig zicht op de Porte de Paris, maar ook over de rest van de stad. Bij helder weer kun je mijlenver kijken en ik vond het – ondanks de kou en regen bovenop – een van de leukste dingen die je daar kunt doen. Je kunt voor €7,50 (of €6,00 gereduceerd tarief) naar boven, zowel met de trap als de lift. Aanradertje hoor!

Loop een stadswandeling
In Lille zijn er verschillende manieren om de stad te voet te ontdekken. Zo kun je een wandeling doet met een gids (te boeken bij het VVV kantoor) of zelf door middel van een plattegrond. Je kunt een gratis plattegrond ophalen bij het VVV kantoor of online op de website een wandeling volgen. Zo is Lille echt enorm groot met street art en op de Franse website (helaas niet op de Nederlandse) vind je een compleet overzicht van alle plekjes waar er kunst te bewonderen is. Zoals gezegd hadden wij echt pech met het weer, maar de volgende keer wil ik op jacht naar street art!

Wandel door stadspark Bois de Boulogne en Parc Zoologique 
Ook hier zijn we niet geweest door het weer, maar Lille heeft een prachtig stadspark waar je kunt wandelen of picknicken. Daarnaast zit er een gratis dierentuin in het park met meer dan 300 verschillende dieren. Perfect voor een fijne middag in het zonnetje!

Ga op boekenjacht ’s middags bij Vieille Bourse
Elke middag wordt er in de Vieille Bourse een boekenmarkt georganiseerd waar je op zoek kunt gaan naar dat ene pareltje of comic boek. Helaas is het meeste wel grotendeels in het Frans (en mijn Frans is nu ook weer niet zo goed) en als het regent is het allemaal afgedekt (logisch), dus we hebben er niet al te veel van gezien. Als het mooi weer is, zitten hier ook mannetjes te schaken. Heel erg tof! Wil je liever een Engels boek scoren? Ga dan naar de overkant van Place du Général-de Gaulle waar je de enorme boekwinkel Furet du Nord hebt waar ze ook een selectie Engelse boeken hebben.

Voor nog meer kunst ga je naar La Piscine in Roubaix
Net buiten Lille, in het plaatsje Roubaix, vind je in een oud zwembad een museum. Helaas zijn wij hier ook niet geweest, omdat het museum aparte openingstijden had op de dagen dat wij er waren, maar ik wil hier sowieso een keertje heen. Niet perse om de kunst, maar het gebouw zelf lijkt me enorm tof. Hiermee is het wel handig om een auto bij de hand te hebben, maar volgens mij is het ook mogelijk met het openbaar vervoer naar Roubaix te gaan, mocht je met de trein naar Lille zijn afgereisd. O, daarnaast schijn je ook heel veel street art en kunst op straat te hebben in Roubaix.

Betaal veel te veel geld voor een taartje en koffie bij Meert
Een beetje verregent gingen we naar Meert, de bekendste patisserie in Lille, waar je vaak in de rij moet staan voor een tafeltje en je gerust €25,- voor twee taartjes en twee warme dranken kunt neertellen. Maar de gebakjes zijn wel echte meesterwerkjes, dus ik vond het totally worth it! Met enorme keuze stress voor de vele soorten thee (die je bij het winkeltje ernaast kunt kopen) en voor de taartjes zijn wij uiteindelijk voor een Tartelette Citron en een Religieuse Caramel. Beide zagen eruit om door een ringetje te halen en allebei zo enorm lekker! Ik vond het helemaal niet erg om op het einde €25,- af te rekenen.

Coffee lovers gaan naar Wally’s 
Ik hou van koffie. Ik ben geen verslaafde, maar ik kan echt genieten van een mooie, perfecte cappuccino. Zet er een stukje taart of brownie naast en ik ben zielsgelukkig. Kun je je daarin herkennen? Dan mag je echt Wally’s niet overslaan! Deze toffe hotspot zit om de hoek van de Belfort en is open voor koffie, taart en brunch! Daarnaast ziet het interieur er ook enorm tof uit, ik ben fan!

En verder…
Niet al te dure macarons haal je bij Georges Larnicol (misschien ken je ze al, want ze zitten ook in Parijs). Voor lekkere bagels, cheesecake en burgers ga je naar Factory & Co, niet het meest gezellige restaurant, maar wel lekker. Wij hadden graag willen eten bij La Luck, een gezellig restaurant waar je na het eten gezellig kunt blijven plakken om een van 500 bordspelletjes te spelen. Helaas moet je hier reserveren en waren wij te laat, maar hij staat op ons lijstje voor de volgende keer!

Voor andere perfecte taartjes en prachtige macarons ga je naar Patrick Hermand, helaas was deze hotspot gesloten toen wij er waren. Toffe originele winkeltjes waar het moeilijk is om met lege handen naar buiten te gaan zijn Memento Morien Factory Design Shop en foodhall Wazammes schijnt een beleving op zich te zijn!

Zoals je zit is er genoeg te doen om je een paar dagen in Lille te vermaken. Wij vonden het een aanrader, maar hebben helaas veel pech gehad met het weer. Ik raad je daarom aan om echt tussen april/mei en september te gaan om het meeste uit je stedentrip te halen. Houd er daarnaast rekening mee dat ze in Lille bij verschillende plekken ‘gekke’ openingstijden hanteren en het ook dagelijks kan verschillen, dus zoek dit van te voren op zodat je niet ergens voor een dichte deur staat!

Zou jij graag naar Lille willen of ben je er al eens geweest? Heb je nog tips? Wij gaan in ieder geval nog een keer terug!

Pin dit artikel op Pinterest voor later!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *