Tips voor een stedentrip naar Florence

Tijdens onze roadtrip door Italië in de zomer van 2020 zijn we ook een paar dagen in Florence geweest. Florence – of Firenze – is een relatief grote stad midden in Toscane en is vooral bekend om de kunst, als geboorteplaats van de renaissance. In dit artikel deel ik onze tips!

Ben je op zoek naar toffe hotspots in Florence? Neem dan een kijkje in dit artikel. Hier tip ik onze favorieten voor ontbijt, koffie, lunch en avondeten!

Florence (of Firenze) is een stad midden in Toscane en perfect geschikt als bestemming voor een paar dagen stedentrippen of als tussenstop tijdens jouw roadtrip (zoals wij hebben gedaan). Hoewel Florence een relatief grote stad is, is alles nog steeds prima te lopen. Het is daarom niet nodig om veel met het openbaar vervoer te reizen. De enige reden dat wij met het openbaar vervoer zijn geweest is omdat wij de auto buiten het centrum hadden geparkeerd en vervolgens met de tram naar het centrum zijn gereisd. Wil je bijvoorbeeld je auto buiten het centrum parkeren (voor een dag of meerdere dagen als je in de stad slaapt)? Parkeer dan je auto bij Centro Commerciale Ponte a Greve, een winkelcentrum waar je gratis kunt parkeren. Vanaf daar neem je de tram naar het centraal station en je bent binnen een kwartiertje in het centrum van Florence.

Ik raad je af om met je auto het centrum van Florence in te gaan. Naast dat de straatjes echt enorm klein zijn en er bijna geen parkeergelegenheden zijn geldt daarnaast in Florence van maandag tot zaterdag een ZTL. Lees in dit artikel meer over de ZTL. Op zondag geldt de ZTL niet, dus op die dag zou je wel het centrum in kunnen gaan met de auto. Wil je op andere dagen de binnenstad betreden met je auto? Geef dat dan zo snel mogelijk door aan je accommodatie. Zo voorkom je een boete als je weer thuis bent.

Wat je niet wilt missen als je in Florence bent
Natuurlijk zijn er een aantal grote bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag missen als je naar Florence gaat. De belangrijkste (en voor mij mooiste) spot is toch wel de Duomo, of voluit Cattedrale di Santa Maria del Fiore. De Duomo vind je midden in het centrum en je komt er niet onderuit om ‘m in ieder geval één keer te zien. Ik vond het een fantastisch bouwwerk die ik echt meerdere keren heb opgezocht. Maar hoe mooi de buitenkant ook is, de binnenkort vonden wij een tegenvaller. Je staat een behoorlijke tijd in de rij (gemiddeld 30-40 minuten, in tijden van corona (september 2020)) en binnen is er weinig te zien. Wat wel tof schijnt te zijn (hebben wij niet gedaan) is de koepel bezoeken. Die moet je wel dagen van te voren reserveren en het is niet heel goedkoop, maar je hebt een prachtig uitzicht over de stad.

Voor een ander prachtig uitzicht over Florence kun je ook naar Piazza Michelangelo gaan. Dit plein ligt op een heuvel net buiten het centrum en zorgt voor een grandioos uitzicht over Florence. Je kunt hier met de auto komen (ook een goede parkeerplek voor een dagje Florence, wees op tijd!), maar ook de heuvel op wandelen.

Een van de bekendste beelden uit de Renaissance is natuurlijk de David van Michelangelo, dus die stond in ieder geval op mijn lijstje om te bezoeken. Het beeld staat in de Galleria dell’Accademia en verder is het museum niet enorm bijzonder. Relatief klein en stiekem gaan bijna alle toeristen enkel naar de David. Laat je niet overhalen door verkopers voor de deur die zeggen dat de wachtrij lang is, want dat is niet zo. Daarnaast zijn de tickets binnen goedkoper. Je kunt van te voren tickets kopen online, maar dan ben je €4,- extra kwijt. Als wij de tickets online zouden kopen zouden we €31,- kwijt zijn, bij de kassa betaalden we samen €10,-. Let goed op of je geen korting kunt krijgen!

Een ander museum die ik wel had willen bezoeken, maar waar we niet zijn geweest is het Uffizi (of Galleria degli Uffizi). Dit museum ligt midden in de stad en is onder andere het huis van Venus van Botticelli.

Verder raad ik je aan om lekker te gaan wandelen door de stad. De hele stad is eigenlijk een soort openlucht museum met prachtige gebouwen. Vergeet niet naar de Ponte Vecchio te gaan en ergens een lekker ijsje te halen. De wandelingen uit het Time to momo boekje vond ik erg fijn. Heb je maar één dagje omdat je bijvoorbeeld een roadtrip door Toscane maakt? Wandel dan de wandeling van Florence uit het boekje Time to momo Toscane. Zo pak je alle hotspots mee!

Hoe lang wil je naar Florence?
In principe zou je in één (volle) dag de stad wel kunnen zien. Wil je graag lang rondlopen in de musea? Dan raad ik je aan om minimaal 2 dagen te gaan. Wij hebben vier dagen Florence gedaan, waarbij we één dagje op pad gingen in de regio. Dit was echt ruim voldoende, zeker omdat we niet van die museumgangers zijn. Wel was het heerlijk om lekker relaxt door de stad te slenteren en toffe hotspots te bezoeken.

Mocht je nog vragen hebben over Florence, let me know! En mocht jij nog tips hebben, drop ze hieronder!

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *