Tips voor een perfecte trip naar het Krugerpark

Het Krugerpark, of officieel Kruger National Park, is een van de bekendste plekken in Zuid-Afrika. Met een oppervlakte van bijna 19.000 km² beslaat het qua oppervlakte bijna de helft van Nederland. Als je een roadtrip maakt door Zuid-Afrika mag een bezoek aan het Krugerpark natuurlijk niet ontbreken. Ik zet mijn tips voor jou op een rij!

Waar ga je slapen?
Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk je accommodatie, want je wilt langer dan 1 dagje naar het Krugerpark, geloof me. Voor een trip naar het Krugerpark heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een hotel in het park zelf of net buiten het park. De hotels in het park hebben een bijbehorend prijskaartje, terwijl het helemaal niet nodig is om juist in het park zelf te slapen.

Zo sliepen wij in Marloth Park, een klein dorpje aan de grens van het Krugerpark. Marloth Park is een afgesloten gemeenschap waar je niet zomaar naar binnen mag, tenzij je accommodatie in het park hebt. Wij sliepen in het fantastische Foxy Crocodile Bush Retreat en dit is met afstand het fijnste hotel waar we ooit hebben geslapen. Het complex bestaat uit 7 huisjes die elk helemaal zijn uitgerust met badkamer, keuken, woonkamer en natuurlijk slaapkamer. Elk huisje heeft een zitje buiten de voor de deur en een mini zwembadje. Je hebt complete privacy, de mensen zijn er ongelofelijk vriendelijk en eigenlijk heb je gewoon het Krugerpark als je achtertuin. Enorme aanrader dus!

De accommodatie is misschien niet enorm budgetvriendelijk, maar geloof me, hier wil je slapen. Het is het absoluut waard!

Op pad in het Krugerpark
Als je een roadtrip maakt heb je ongetwijfeld een huurauto tot je beschikking. Heel erg fijn, want je mag ook met je eigen auto het park in. Als je een safari gaat doen door het Kruger, heb je de keuze voor een self drive of een georganiseerde safari met een expert. Ik raad je aan om beide te doen. Zorg dat je dus minimaal twee volle dagen in het Krugerpark te besteden hebt (en dus minimaal 3 nachten in de buurt).

Wij gingen de eerste volle dag zelf op pad en de tweede dag met de safari mee vanuit onze accommodatie. Je kunt uiteraard ook eerst op safari en vervolgens de volgende dag zelf op pad gaan. Voor beide keuzes is iets te zeggen. Als je eerst met een safari meegaat leer je het Krugerpark op een makkelijke manier kennen en weet je een beetje wat je kunt verwachten als je vervolgens zelf op pad gaat. Het risico is wel dat je de dag dat je zelf op pad gaat grotendeels dezelfde route gaat rijden. Natuurlijk zie je dan waarschijnlijk andere dieren, maar veelal blijven dieren grotendeels op dezelfde plek hangen.

Als je eerste zelf op pad gaat ontdek je echt zelf het park. Afhankelijk welke route je rijdt op je roadtrip, is het zomaar de kans dat dit je eerste kennismaking is met the wildlife in Zuid-Afrika. Wij vonden het fantastisch dat we zelf konden rondrijden en helemaal ons eigen plan konden trekken. De dieren die we die dag nog niet hadden gezien, pakten we (gelukkig) de volgende dag mee met de georganiseerde safari. Ik raad je dus persoonlijk aan om eerst een dag zelf op pad te gaan en vervolgens lekker achterover te leunen in de jeep als je met een georganiseerde safari op pad gaat.

Uiteraard is het ook mogelijk om meerdere dagen een georganiseerde safari te doen als je liever niet zelf wilt rijden.

Wat handige tips voor het park zelf (bij een self drive)
Als je zelf gaat rijden zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo mag je op de harde wegen ‘slechts’ 50 km/u en op de onverharde wegen maar 40 km/u. Het park is een groot, maar omdat je dus niet zo hard mag (en dat wil je ook niet, anders zie je niets haha) ben je best lang onderweg. Wij hebben bijvoorbeeld een hele dag gedaan over een route van zo’n 50 kilometer. Je blijft namelijk regelmatig staan om dieren te spotten.

In het park zijn er veel onverharde wegen en die kunnen soms best heftig zijn voor je huurauto. Let hier dus op als je zelf op pad gaat en als je je auto huurt. Je kunt namelijk speciale verzekeringen afsluiten en sommige rental organisaties geven ook aan dat je moet oppassen waar je rijdt. Je wil bij het inleveren van je auto natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Zuid-Afrika heeft best bijzondere verkeersregels, waaronder dat je niet met je neus van de auto in de verkeerde richting mag staan. Dat mag wel in het Krugerpark. Ze rijden natuurlijk aan de linkerkant van de weg in Zuid-Afrika, maar als je aan de rechterkant van de weg een tof dier spot mag je gerust aan de rechterkant van de weg gaan staan (houdt uiteraard wel altijd de andere auto’s in de gaten).

In het park heb je verschillende rest camps. Als je in het zuiden slaapt (bijvoorbeeld in Marloth Park) dan zul je hoogstwaarschijnlijk in ieder geval één keer in Sabi Rest Camp komen. Daar zit een Mugg & Bean (een keten die je ook op andere plekken in Zuid-Afrika zult tegenkomen) waar je heerlijke koffie kunt scoren. Geen straf als je al om 6:00 in het park bent!

Hoeveel kost het?
Als je naar het Krugerpark gaat heb je een bepaald budget nodig. Hoe groot dit budget is, is afhankelijk wat je precies wilt. Zo kost een georganiseerde safari meer dan een self drive. Hieronder heb ik alle kosten op een rijtje gezet.

Via Foxy Crocodile Bush Retreat hebben wij één dag een georganiseerde safari gedaan. Hier hebben wij ca 2600 Rand voor betaald (omgerekend ongeveer €150,-) voor twee personen. Best wat geld, maar dan heb je ook wat. Zo zaten wij met maximaal 6 mensen in de jeep, terwijl je met andere organisaties vaak met veel meer mensen in de jeep zit. Daarnaast werd alles ook goed geregeld vanuit onze accommodatie. Overigens zit bij deze prijs al wel de entree voor het park erbij in.

Als je zelf het park in wilt op selfdrive moet je van te voren een tijdslot reserveren. Het is afhankelijk in welke periode en welk tijdslot je wilt hoeveel je moet betalen. Op de website van Sanparks vind je alle tarieven. Let op! Als je op tijd het park in wilt (bijvoorbeeld tussen 6:00 en 8:00) moet je van te voren reserveren. Dat kan ook via de website van het park. De accommodatie wil dat ook voor je doen, maar zij regelen (vaak) extra.

Hoe lang wil je naar het Krugerpark?
Ook dat is natuurlijk afhankelijk wat je precies wilt en hoe lang je roadtrip is. Heb je het geluk dat je vier weken door Zuid-Afrika kunt reizen, dan raad ik je aan om minimaal drie nachten rondom Kruger te slapen, maar het liefst zelfs een nachtje langer. Ik schreef het hierboven al, als je twee dagen het Krugerpark in wil, moet je bijna wel drie nachten blijven slapen. Andere stops op je roadtrip zullen minimaal 3 uur rijden zijn.

Je kunt natuurlijk ook nog een derde dag het Krugerpark in. Het park is zo groot dat je er waarschijnlijk wel maanden in kan vermaken. Het is ook mogelijk om nachtsafari’s te doen. Informeer hier naar bij je eigen accommodatie of in het park zelf. De mogelijkheden zijn ook te vinden op de website van het Krugerpark.

Zou jij graag het Krugerpark willen bezoeken? Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag!

Pin dit artikel op Pinterest voor later!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.