Tips voor een jaarwisseling in Antwerpen

Oud & Nieuw is niet mijn favoriete feestdag. We proberen daarom ook zoveel mogelijk het land te ontvluchten en in 2018 reden we naar Antwerpen voor de jaarwisseling. Na Parijs en Brussel was Antwerpen onze volgende plek om het nieuwe jaar in te luiden. In dit artikel lees je tips voor de jaarwisseling, maar ook algemene tips voor Antwerpen!

Eerst wat handige informatie: 
♥ Wij hadden een ontzettend fijn hotel. Midden in het centrum, aan een zijstraat van de Meir ligt het Theater Hotel. Een heerlijk hotel op een fijne plek, vriendelijk personeel en erg goed ontbijt, maar wel een beetje aan de prijzige kant. Mocht je dus iets meer te besteden hebben, dan kan ik je dit hotel echt van harte aanbevelen.
♥ Antwerpen is het makkelijkst met de trein te bereiken aangezien het (fantastische) Centraal Station midden in het centrum ligt. Mocht je toch – net als ons – met de auto komen kun je op verschillende plekken parkeren. In de stad zelf kan het behoorlijk duur worden om je auto te parkeren, maar gelukkig kent Antwerpen net als Nederland P+R. Hierbij zet je je auto net buiten het centrum en reis je met het openbaar vervoer naar het centrum. Wij parkeerden onze auto bij P+R Linkeroever en reisden vanaf daar in zo’n 10 minuten naar het centrum. Parkeren was gratis en een OV-kaartje was €3,- p.p. voor een enkeltje. Meer informatie over de P+R (en andere locaties) lees je hier, maar let op, de informatie kan wel veranderen!
♥ Veel dingen zoals musea zijn op maandagen gesloten. Houd hier rekening mee als je je trip plant. Nu hadden wij weinig keuze, aangezien oudjaarsdag op een maandag viel afgelopen jaar, maar mocht je echt naar Antwerpen gaan voor musea kun je misschien beter een ander moment gaan.

Onze trip:
Wij vertrokken voor drie dagen naar Antwerpen, van 30 december 2018 tot 1 januari 2019. Aangezien er op 1 januari niet zo heel veel te doen is (de Antwerpen Zoo is trouwens wel geopend), besloten we op 30 december vrij vroeg te vertrekken zodat we alsnog twee volle dagen in de stad konden besteden. Van te voren had ik een aantal dingetjes uitgezocht die ik misschien wel wilde doen, maar het ging vooral om een lekker, relaxed weekendje weg. We zouden enkel doen waar we zin in hadden en dat is goed gelukt! We slenterden een beetje over de Meir, winkelden wat, bezochten een museum en aten wafels. Het was heerlijk en ik vind Antwerpen echt een perfecte stad voor een korte stedentrip en ook zeker perfect om de jaarwisseling te vieren!

Wij gingen dus voor de jaarwisseling naar Antwerpen en hadden van tevoren opgezocht waar je precies een leuke jaarwisseling zou hebben. In Antwerpen wordt het vuurwerk aan de Schelde afgestoken en hier hoef je absoluut niet zo vroeg voor klaar te gaan staan. Om 22:30 begint een DJ te draaien en wordt er echt een feestje gemaakt. Voor die tijd hoef je echt nog niet langs de Schelde te gaan staan. Wij hadden het geluk dat het niet al te koud was, maar het is nog steeds december, dus hoe langer je lekker binnen kunt blijven zitten hoe beter. Wij stonden rond 22:15 aan het water en dat was eigenlijk te vroeg. Achteraf waren we er waarschijnlijk rond een uurtje op 23:00 gaan staan, prima te doen! De DJ maakt er een feestje van en om 00:00 wordt er fantastisch vuurwerk afgestoken. Daarna kun je er nog even voor kiezen om ergens wat te drinken of lekker naar je hotel te gaan.
Tevens is het ook mogelijk om de jaarwisseling te vieren in een van de vele restaurantjes, maar let op: veel tentjes sluiten op Oudjaarsdag rond 16:00. Wij hebben hier niet gezeten, maar ik kan je aanraden om dan wel op tijd een plekje te zoeken omdat het aanbod een stuk minder is dan normaal.

Extra tip: Mocht je de tijd willen doden voordat je rond 22:30 richting de Schelde gaat kun je ook de bioscoop in duiken. Dit hebben wij dit jaar gedaan, maar ook vorig jaar in Brussel. Rond de feestdagen draaien er natuurlijk altijd leuke films in de bioscopen en zo gaat de tijd ook een stukje sneller. Van de bioscoop in de buurt van het centraal station is het nog zo’n 20 minuten lopen naar de Schelde. 

Leuke tips:
♥ De Meir
Aangezien ons hotel aan een zijstraat van de Meir zat hebben we veel van de Meir gezien. De Meir is een enorme winkelstraat die me ergens een beetje aan de Kalverstraat in Amsterdam doet denken, maar dan mooier. De Meir is een stuk groter en breder en bevat grote winkelketens, maar ook kleine leuke stores die je nog niet kent. Een van mijn favoriete plekjes op de Meir is het overdekte winkelcentrum de Stadsfeestzaal. In dit winkelcentrum zitten verschillende leuke plekjes waar je wat kunt eten of leuk kunt winkelen. De Meir is absoluut een stuk van Antwerpen die je tijdens je trip niet mag overslaan!

♥ Twee winkeltjes waar we toevallig op stuitten, maar die dikke aanraders zijn: YOUR en The other shop. Die eerste is echt geschikt voor de leukste en uiteenlopende cadeaus. Ze verkopen er van alles en ook in veel verschillende prijscategorieën. Van kleding, tot speciale soorten gin, van sieraden tot toffe gadget. Ik vond het echt een toffe winkel en ga er de volgende keer sowieso nog eens langs! The other shop is een winkeltje tussen de Meir en Onze Lieve Vrouwe Kathedraal en is perfect voor boekliefhebbers. Hoewel je hier niet hoeft binnen te lopen voor bekende bestsellers is dit winkeltje wel uitermate geschikt voor leuke cadeauboekjes en mooie woonaccessoires voor de liefhebbers. Yes, ook absoluut een aanrader!

♥ FOMUhet Foto Museum in Antwerpen. Het liefst was ik ook nog naar het MAS gegaan, maar deze trip besloten we enkel naar FOMU te gaan. Een museum net iets buiten het centrum, maar prima te voet te doen. In dit museum is de ontwikkeling van de camera tentoongesteld (erg tof) en zijn er afwisselende exposities. Een van de exposities was Claude Samuel Zanele, waarbij foto’s van drie fotografen werden tentoongesteld. Heel erg indrukwekkend! 

♥ Hamburgers eten bij Manhattn’s. Yes, natuurlijk heb ik ook een vette tip voor superlekkere hamburgers voor je! Wij aten bij Manhattan’s en wauw, zo lekker! Ze hebben ontzettend veel keus en je kunt natuurlijk ook wat wisselen qua ingrediënten. Yes, ik ben fan en heb nu al weer zin in zo’n burger, jum!

♥ Als je met de trein naar Antwerpen gaat kom je er natuurlijk aan, maar anders is het Centraal station ook echt iets wat je niet mag overslaan. Het station is een prachtig gebouw waar je je ogen uitkijkt.

Misschien ook leuk om te doen: 

♥ Hoeked donuts – Ik wilde heel graag vierkante donuts gaan happen bij Hoeked Donuts, maar helaas waren zij gesloten tijdens de dagen dat wij in Antwerpen waren. Deze toffe hotspot bezoek ik dus sowieso tijdens een volgende trip, maar zeker een tip voor jouw trip!
♥ Lunch of ontbijt bij Barnini’s –Van te voren had ik wat leuke hotspots opgezocht en Barnini werd op heel veel blogs en websites aangeprezen. Deze spot zat om de hoek van ons hotel, maar helaas was het beide keren dat wij er langs gingen enorm druk. Het schijnt dus echt een toffe plek te zijn voor lekkere koffie en bagels, dus wie weet kun jij wel een tafeltje bemachtigen!
♥ MAS –Het museum aan de Schelde wilde ik nog graag bezoeken, maar het was een behoorlijk stuk lopen en we hadden het FOMU ook al bezocht. Daarnaast was het museum ook op maandag en dinsdag gesloten, maar ik wil er graag nog een keertje heen. Al is het alleen maar voor het dakterras! 😉

Zo, dat zijn mijn tips voor een trip (tijdens de jaarwisseling) voor Antwerpen. Hoewel ik Antwerpen echt uitermate geschikt voor de jaarwisseling, is de stad denk ik wel leuker in de zomer. Terrasjes pakken, lekker slenteren, you name it.

Ben jij wel eens in Antwerpen geweest?

PS. Tijdens onze trip had ik het Time to Momo boekje van Antwerpen meegenomen. Echter is dit boekje echt compleet gericht op de zomer, dus voor een winterse stedentrip naar deze Belgische stad zou ik ‘m niet aanraden. 

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *