Swellendam of Hermanus?

Aan het einde van de Garden Route in Zuid-Afrika heb je nog een aantal steden voordat je wereldstad Kaapstad bereikt. Op circa 3,5 uur rijden van Plettenbergbaai vind je Swellendam en als je nog 1,5 uur langer in de auto zit ben je in Hermanus. In dit artikel vertel ik je wat je in beide steden kunt doen én of je ze beiden moet zien.

In dit artikel lees je meer over de Garden Route. De meeste mensen beëindigen de Garden Route in Kaapstad. Vanaf Plettenbergbaai is het bijna zes uur rijden naar Kaapstad, dus veel mensen zullen ergens willen stoppen voor een overnachtig. Gelukkig is er voldoende moois te zien én heb je verschillende opties.

Tijdens onze roadtrip sliepen wij één nachtje in Swellendam en zijn we een ochtendje in Hermanus geweest. Achteraf hadden we dat graag anders gedaan. Wij vonden Swellendam niet zo’n enorme aanrader en hadden dit plaatsje wel over willen slaan. Liever hadden wij een nachtje in Hermanus willen slapen. Wel is het vanaf Plettenbergbaai zo’n vijf uur rijden naar Hermanus, dus hier moet je rekening mee houden. Qua afstanden en aantal uren in de autoe was Swellendam wel een goede tussenstop.

Swellendam
In de bergen aan de Westkaap vind je het dorpje Swellendam. Swellendam staat vooral bekend voor de bergen en de hikes die je hier kunt doen. Daarnaast heeft het dorpje verschillende restaurants waar je ’s avonds kunt eten en toffe hotspots voor een kopje koffie.  We hebben wel heerlijk geslapen in A Hilltop Country Retreat. Dit hotel ligt aan de rand van het stadje en was lekker luxe, helemaal niet slecht voor een nachtje!

Het stadje doet erg Nederlands aan. Het was een van de steden waar de Nederlandse kolonisten zich vestigden in de 18e eeuw. In het dorpje zelf is niet heel veel te doen, maar je kunt een historische stadswandeling doen en bijvoorbeeld het Drostdy Museum bezoeken. Hier staat vooral de VOC en de bijbehorende geschiedenis centraal.

Voor een heerlijk ontbijt én leuke benodigdheden voor in de keuken en in huis raad ik je Tredici aan.
Voor koffie ga je naar Ikigai Coffee Bar & Deli (ook voor ontbijt en lunch). Door ons hotel werd ons Republic of Swellendam aangeraden als restaurant voor het avondeten. Hoewel het eten niet slecht was, was de bediening ronduit grof en onbeschoft, dus deze zou ik je niet zo snel aanraden.

Hermanus
Op ongeveer 1,5 uur afstand van Swellendam vind je aan de kust Hermanus. Hermanus is de spot om walvissen te spotten vanaf het vaste land. Vergeet je verrekijker niet!  Het walvissenseizoen is van juni t/m december en de kans is groot dat je vanaf de kade af en toe een vin boven het water ziet komen. Wij zijn hier een paar uurtjes geweest, maar hadden het niet erg gevonden om hier een nachtje te slapen. Zeker de accommodaties aan het water zagen er heerlijk uit, want hoe tof is het om vanaf je balkon walvissen te spotten?

Wil je het water op om walvissen op te zoeken? Dat is natuurlijk ook mogelijk! In het dorpje worden er verschillende excursies aangeboden! Vanaf Hermanus is het ook mogelijk om bijvoorbeeld te zwemmen met haaien (in een kooi).

Haal je cafeïne fix bij Betty Blue, ook goed geschikt voor (gezondere) lunches.

Waar wil je heen?
Dat is natuurlijk afhankelijk naar waar je op zoek bent. Zoals ik hierboven al schreef, wij hebben in Swellendam geslapen, maar hadden liever in Hermanus geslapen. Als je graag hikes maakt door mooie gebieden dan raad ik je Swellendam aan. Zeker als je niet al te lang achter elkaar in de auto wilt zitten, is Swellendam een goede tussenstop.

Als je het niet erg vindt om wat langer in de auto te zitten en als je niet zo van het hiken bent, dan zou ik je Swellendam niet perse aanraden. Dan zou je een nachtje kunnen slapen in Hermanus (of hier enkel stoppen voor een paar uurtjes). Ik raad je in ieder geval aan om (indien je tussen juni en december in Zuid-Afrika bent) minimaal een paar uurtjes in Hermanus te stoppen. Walvissen spotten vanaf de kust is namelijk een hele bijzonder ervaring!

Welke plaats zou jij liever willen bezoeken? En heb jij nog tips?

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.