Marrakech: Stad van felle kleuren, zwerfkatten en drukke souks

In 2017 gingen we samen met mijn ouders vijf dagen naar Marrakech. Het was een heerlijke stedentrip om de stad te leren kennen, te genieten van de drukte van de medina en ook nog een beetje de warmte te voelen. Tijd voor een verslag van deze bijzondere stedentrip.

NB. Dit artikel is meer een verslag van een bijzondere stedentrip, maar wel gevuld met tips.

Persoonlijk ben ik dol op stedentrips. Ik vind het heerlijk om door een totaal onbekende stad rond te dwalen, nieuwe dingen te ontdekken en dan naar huis gaan en een klein stukje van je hart achter te laten. Van te voren wisten we al dat Marrakech geen standaard stedentrip zou worden, omdat het zeker geen ‘standaard’ stad is met veel bezienswaardigheden zoals Parijs, Barcelona of Budapest. Ondanks dat we wat onderzoek hadden gedaan stapten we eigenlijk behoorlijk blanco in het vliegtuig. Ook best wel lekker eigenlijk!

Bij elke stedentrip die ik de afgelopen jaren heb gemaakt had ik, naast mijn vriend, een trouwe metgezel: een reisboekje van Time to Momo (voorheen 100%). Deze boekjes bevatten een aantal wandelingen waarbij je langs alle bekende bezienswaardigheden komt, maar waarbij je ook onbekende spots tegenkomt, allemaal getipt door locals. Een handig boekje om achter de hand te houden, maar in Marrakech was dit zo ongeveer onze bijbel. Van te voren had ik nog andere leuke hotspots opgezocht, zoals toffe restaurantjes of leuke winkeltjes, maar iedere keer stond dat adresje al in de gids. Super!

Zoals ik hierboven al zei is Marrakech geen standaard stedentrip waarbij je 5 dagen lang allerlei bezienswaardigheden kunt bezoeken en na afloop nog niet alles gezien hebt. Mocht je alleen voor Marrakech gaan en alleen deze stad wilt bezoeken, is drie volle dagen echt meer dan genoeg. De stad is niet bijster groot (slechts de op 4 na grootste stad van het land) en in principe kun je alles lopend af. Tijd genoeg dus om de stad op je gemak te ontdekken en waarbij je ook daadwerkelijk tijd hebt om alles rustig te bezoeken.

Ik zou alle adresjes en bezienswaardigheden hier kunnen opschrijven, maar ik raad je gewoon aan om een Time to momo-boekje van Marrakech aan te schaffen (het is echt waard) en de drie wandelingen hieruit te lopen. De ultieme manier om de stad te leren kennen en je komt ook op plekjes die je niet in je eentje zou ontdekken. De wandelingen zijn niet altijd helemaal overzichtelijk, maar dat komt vooral omdat de stad dat zelf ook helemaal niet is.

Dit artikel wordt dus vooral een soort fotoverslag van onze reis en hieronder zal ik de wandelingen een beetje uitlichten met (stiekem toch een beetje) de spots die je echt. niet. mag overslaan!

Wandeling 1: Een route langs Medina Noord.Een kleurrijke route door kleine straatjes van de souks en langs schattige restaurantjes op dakterrassen. Dit was voor ons de leukste route en deze mag je sowieso niet overslaan!
Wat mag je er echt niet missen? Place Djemaa el Fna (overdag, maar vooral ’s avonds als het plein helemaal tot leven komt), Terrasse des Epices (een van onze favoriete restaurantjes in de stad), Maison de la Photographie (niet eens om het museum, maar vooral voor het uitzicht van het terras op het dak), Medersa Ben Youssef (een indrukwekkende school met prachtige bewerkte muren en plafonds), Souk des Teinturiers (waar geverfde wol boven je hoofd hangt te drogen) en Aqua (een heerlijk Italiaans restaurant, met wederom een fantastisch terras met uitzicht over Djemaa el Fna). 

Wandeling 2: Een route door de Nieuwe stad. Ook al bestaat dit gedeelte van Marrakech al bijna 100 jaar wordt het nog steeds de nieuwe stad genoemd. Dit gedeelte wordt gekenmerkt door grote overzichtelijke straten, heel anders dan het doolhof in de Medina. Ons hotel zat in deze wijk en dat was eigenlijk best wel heel relaxed. Het is niet perse een wijk dat je ab-so-luut niet mag overslaan, maar het is wel erg leuk om te zien hoe groot het verschil is met de medina dat maar twee kilometer verder op ligt. Deze wijk bevat vooral veel restaurantjes en winkeltjes, maar leuk om een (halve) dag rond te lopen (of om hier je hotel dus te hebben).
Wat mag je hier echt niet missen? Marwa (een winkeltje waar ze erg leuke kleding hebben, westerse kleding met een Marrokaans tintje), Café du Livre (het is even zoeken, maar als boekenwurm iets wat je niet mag overslaan), Jardin Majorelle (de tuinen rondom het huis van Yves Saint Laurent. De entreeprijzen zijn wat hoog, maar wat een fantastisch stukje natuur. I loved it!) en Kaowa Snack & Juice Bar (alleen al voor de leuke macarons die ze tof presenteren). 

Wandeling 3: Route door Medina Zuid.Deze route hebben we de laatste dag gelopen en is iets minder spectaculair dan Medina Noord, maar alsnog bomvol met leuke hotspots. Sla bijvoorbeeld zeker de paleizen niet over!
Wat mag je echt niet mag missen? Palais el Bahia (een van de grooste paleizen in de regio en je blijft hier maar doorlopen, echt een aanrader!), Kosybar (wij hebben hier alleen wat gedronken, maar wederom een prachtig uitzicht over dat gedeelte van de stad), Palais El Badi (dit Paleis wordt niet meer gebruikt, maar je kunt hier een beetje rondstruinen en dwalen. Neem ook zeker een kijkje op de muren waar heel veel ooievaars een plekje hebben bemachtigd), Henna Art Café (we zijn hier zelf niet geweest, maar mocht je Henna willen is dit the place to be!), Eetstalletjes en sinaasappelstalletjes op Place Djemaa el Fna (spreekt voor zich toch?) en de Koutoubia-moskee (als niet-moslim mag je hier naar binnen, maar er rondom heen lopen of een kijkje nemen in de tuinen is ook al heel erg tof). 

Dit waren mijn tips voor een toffe stedentrip naar Marrakech. Naast Marrakech hebben wij ook nog een dagtrip gemaakt naar Essaouira waar ik binnenkort ook wat tips voor zal delen. Mocht je meer willen weten schroom dan niet om te vragen! Ik deel met liefde nog meer aanraders! ♥

Zou jij graag een keer naar Marrakech willen?

Ps. Je hoeft natuurlijk niet het boekje te kopen. Online kun je ook de wandelingen downloaden voor op je telefoon voor maar €2,99 per stuk! Je vind alle producten hier

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *