Heerlijk layback St. Lucia

Tijdens een roadtrip maar je het fijne kustplaatsje St. Lucia niet overslaan. Op zo’n 240 kilometer vanaf Durban en 330 kilometer vanuit Swaziland is het even een stukje rijden, maar dit prachtige plaatsje is het absoluut waard. De sfeer is layback, ze hebben er hele fijne restaurantjes en het is een perfecte plek om even bij te komen, terwijl er ook nog genoeg te doen is!

St. Lucia is een klein dorpje met een kleine 1200 inwoners en leeft vooral van de toeristen. Hier wil je minimaal twee nachten blijven, maar eigenlijk is drie of zelfs vier nachten meer aan te raden. Wij waren er drie nachten en ik had er echt nog wel wat langer willen blijven.

Erg tof aan St. Lucia is dat je er ’s avonds nijlpaarden kunt spotten. St. Lucia ligt aan de een rivier waar veel nijlpaarden leven. ’s Avonds komen zij het water uit en gaan op zoek naar eten in het stadje. Je kunt dus zomaar ’s avonds oog in oog staan met een nijlpaard. Wij hebben ze helaas niet gespot op straat, maar ze lopen er regelmatig. Let wel op, nijlpaarden zijn de gevaarlijkste zoogdieren ter wereld, dus lok ze niet en loop rustig naar andere kant van de straat als er eentje je kruist.

Wat wil je zien?

Een Hippo & Croc tour
Mocht je geen nijlpaarden spotten op straat of misschien wil je het er niet op gokken, dan is een hippo and croc tour een aanrader. Een tikkie toeristisch, maar wel heel erg tof en vooral uniek. Nijlpaarden spot je niet zo snel zo dichtbij. Zorg wel dat je een tour boekt met een kleine boot en dus een kleiner groep. Er zijn namelijk excursies met boten waar 100 mensen mee kunnen, maar je hebt ook boten voor maximaal 15 mensen. Een kleinschalige tour maakt het echt een stuk leuker. Je kunt een tour veelal bij je hotel boeken en je wordt dan ook bij je accommodatie opgehaald.  Probeer ook rond zonsondergang te boeken, nijlpaarden zijn ’s avonds actiever.
Kosten (inclusief fooi) 750 ZAR (€ 45,-) voor twee personen.

Cape Vidal in het iSimangaliso Wetland Park
Officieel ligt St. Lucia in het iSimangaliso Wetland Park, maar je hoeft geen entreegeld te betalen om naar het stadje te gaan. Wel moet je entreegeld betalen (vergeet je paspoort niet) als je naar het prachtige strand van Cape Vidal wil gaan. Daarnaast is het iSimangaliso park zelf ook mooi. Je kunt er met eigen auto door heen rijden en zebra’s en neushoorns spotten. Uiteindelijk word je beloond met een prachtig wit strand. Je moet wel je eigen eten meenemen als je het park ingaat. Er zijn namelijk geen restaurants of andere plekken waar je wat eten kunt halen.

Wil je niet het iSimangaliso Wetland Park door, maar wel graag naar het strand? Parkeer dan je auto bij de  Ski Boat Club en vanaf daar loop je in een paar minuten naar het strand.

Walvissen spotten
Naast nijlpaarden kun je ook heel goed walvissen spotten in St. Lucia. Vooral in de Zuid-Afrikaanse winter (onze zomer, van juni tot november) is er een hele grote kans dat jij een paar walvissen spot. Ook deze excursies kun je via je accommodatie veelal boeken.

Hlulhluwe National Park
Op een klein uurtje van St. Lucia vind je Hluhluwe (je spreekt het uit als slusluwe). Het park staat vooral bekend om de vele neushoorns. Het is hier mogelijk om een self drive te doen of om met een safari mee te gaan. Wij hebben selfdrive gedaan, maar dat vonden we niet zo’n aanrader vergeleken met het Krugerpark of Addo Elephant Park. Mocht je hier heen willen raad ik je daarom aan om een safari te boeken. Er zijn verschillende opties, dus laat je vooral informeren in St. Lucia.

Souvenirtjes of vers fruit scoren op de markt
De bekendste en drukste straat van het stadje is Mackenzie Street. Hier vind je de meeste restaurantjes, supermarktjes en ook – op het einde – een leuke markt waar je vers fruit kunt kopen of mooie soevenirs voor thuis. Ze zijn hier niet heel erg goedkoop,maar het ziet er wel prachtig uit.

Waar wil je slapen en waar wil je eten?

In St. Lucia heb je niet superveel keuze voor je accommodatie.  Het is er vrij luxe, dus verwacht geen keuze aan goedkope hostels, maar juiste luxe hotels of kleine huisjes. Wij hebben een paar heerlijke nachten gehad in Lodge Afrique. De kamers zijn er luxe, het ontbijt is heerlijk en het personeel is op en top vriendelijk. Dikke aanrader, dus!

Ik heb in een apart artikel onze favoriete restaurantjes op een rij gezet. Genoeg keuze dus, alleen daarom wil je er al minimaal drie nachten blijven!

Extra tip: De kans is groot dat je na St. Lucia doorrijdt naar Durban waar je je huurauto inlevert. Huurauto’s moet je altijd weer schoon inleveren en na wat safari’s in bijvoorbeeld het Krugerpark en Hlulhuwe NP kan je auto best een wasbeurt gebruiken. In St. Lucia zit aan Mackenzie Street naast de Spar een autowasstraat. Voor nog geen €6,- (80 ZAR) maken ze je auto helemaal (van binnen én van buiten) schoon. Geloof me, de auto is nog nooit zo schoon geweest.  Moet je ‘m alleen zelf nog even schoonhouden totdat je ‘m inlevert in Durban. 😉

Stond St. Lucia al op jouw to visit lijstje?

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *