Handige tips voor een citytrip naar Wenen

In 2019 gingen we voor een fijne, zomerse stedentrip naar Wenen. Ik had me heel iets anders van de stad verwacht, dus tips vooraf waren zeker welkom geweest. Ik besloot om dit artikel zelf te schrijven! Bereid je voor op een uitgebreid artikel vol tips, ervaringen en must see’s!

Wat algemene dingetjes vooraf
Van tevoren had ik bepaalde verwachtingen van de stad en die zijn niet helemaal uitgekomen. De stad is een stuk duurder dan we van te voren hadden verwacht en ook een stuk cultureler. Niets mis mee, maar wel even handig om rekening mee te houden. Als je bijvoorbeeld wel wat van de stad wilt zien en wat bezienswaardigheden wilt bezoeken zul je daar wat geld voor uit moeten trekken. Daarmee is Wenen absoluut geen budgetwaardige stad, niet zoals bijvoorbeeld Berlijn of Budapest dat wel is.

Daarnaast is het ook handig om rekening te houden dat de winkels op zondag gesloten zijn. En dan bedoel ik ook echt alle winkels. Met veel geluk vind je ergens een mini-supermarkt om nog een flesje drinken te scoren, maar verder is alles gesloten. Wederom geen ramp, maar ook wel handig om rekening mee te houden. In de periode dat wij er waren was het gigantisch warm en dan is het altijd wel fijn om een flesje drinken achter de hand te hebben. Uiteindelijk hebben wij twee flesjes cola kunnen scoren bij een straattentje, haha!

Als laatste wil ik je ook nog meegeven dat veel rondom de stad om de oude keizers draait. Daarin speelt Sissi en grote rol. Mocht je dus helemaal niets met Sissi hebben (had ik wel, duizend hartjes haha) wil je misschien op zoek naar een andere bestemming voor je stedentrip.

Je hotel
Als je in het centrum van Wenen zit met je hotel (of hostel als dat je voorkeur heeft) zit je over het algemeen goed. In het centrum is alles zo goed als lopend te doen. Alleen Schloss Schönbrunn en eventueel Schloss Belvedere zou je met het ov kunnen doen, maar verder kun je overal makkelijk lopend heen. Wij hebben slechts twee keer het openbaar vervoer gepakt. Een ov-kaart is daarom ook niet perse nodig, tenzij je niet teveel wilt lopen.

Maar goed, back to your hotel! Wij hadden een fijn hotel tussen het Rathaus en het Museumkwartier. Hotel Josefshof am Rathaus heeft een goede locatie in een rustige buurt, maar wel alles op loopafstand. Ook een best luxe hotel, voor niet zoveel geld! Daarnaast zijn we ook bij een gave rooftopbar geweest in het 25Hours Hotel en dat hotel is ook echt een aanrader! Wel iets prijziger, maar mocht je het geld ervoor over hebben zal ik absoluut naar dat hotel gaan, haha!

En dan natuurlijk de bezienswaardigheden! Wij hebben veel gezien, maar lang niet alles. Jammer genoeg was het twee dagen 37 graden en hadden ze bij de meeste musea en dergelijke geen airco en dan is het geen beste temperatuur om cultureel te doen, helaas! Maar deze bezienswaardigheden hebben wij gezien en raad ik je echt van harte aan!

♥ De Stephansdom – tof om te beklimmen (vergeet je flesje water en je camera niet; voor slechts €5,- per persoon heb je een heerlijk uitzicht over Wenen)

♥ Schloss Schönbrunn – een van mijn favoriete sights, als grote Sissi-fan (wel prijzig, maar je kunt gratis de tuinen bezoeken. Student? Vergeet je studentenpas dan niet. O, en bezoek in ieder geval de Kronprinzengarten!)

♥ Österreichische Nationalbibliothek – do I need to say more?

♥ Sissi Museum – als mega Sissi fan mocht ik deze niet overslaan (als je daar niet zo veel mee hebt, kun je ‘m misschien beter overslaan, haha. Wat het is absoluut veel Sissi. Wel tof, want je krijgt dus het werkelijke verhaal, in plaats van het geromantiseerde verhaal uit de films met Romy Schneider)

♥ Bezoek een van de parken, zoals Burggarten of de Volksgarten – vooral als het lekker weer is een park altijd een goed idee!

♥ Museumkwartier – wij zijn geen enkel museum in geweest, maar alleen de omgeving ziet er al tof uit!

En dit zijn de bezienswaardigheden waar wij niet zijn geweest, maar die wel tof schijnen te zijn:

♥ Schloss Belvedere – met een van de grootste Klimmt-collecties ter wereld (inclusief het mooie De kus) 

♥ De opera – wij wilden hier graag een rondleiding doen, maar die zijn niet op alle dagen. Net de dagen dat wij er waren, werden er geen rondleidingen gegeven. Die wil ik ooit nog wel doen als we ooit teruggaan. De tijden staat buiten aangegeven, aan de linkerkant van het gebouw.

♥ Spanische Hofreitschule – ik heb niets met paarden, dus deze hebben wij overgeslagen, maar ik heb er goede verhalen over gehoord. Er worden ook nog steeds shows gegeven.

En dan heb ik nog een aantal overige tips, gewoon om je stedentrip zo volledig mogelijk te maken, haha! In de zomer (tenminste deze zomer, ik weet niet of het elk jaar zo is) kun je heel tof eten in het Rathauspark. Er was een soort permanent foodtruckfestival met heel veel keuze! Wil je een beetje winkelen? Wenen is niet zo’n hele winkelstad, maar voor de grote ketens en wat leuke, kleine winkeltjes kun je goed terecht aan de MariaHilfferstrasse en in de buurt van de Stephansdom.

Dit zijn mijn tips voor een stedentrip Wenen! Wij waren er in de zomer, maar ik denk dat deze stad ook heel erg tof is in de winter met bijvoorbeeld de kerstmarkten!

Heb jij nog tips? Drop ze dan in de comments! Als je vragen hebt, hoor ik het natuurlijk ook graag! Ben jij al eens in Wenen geweest of wil je er nog eens naar toe?

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *