Een weekend Zürich – dit wil je weten!

Onze roadtrip van 2020 begon in Zürich, Zwitserland en daarmee was dat het 28land dat ik tot nu toe heb bezocht. We verbleven hier twee nachten en hebben een aantal toffe dingen bezocht. In dit artikel geef ik je alle tips voor een weekendje Zürich! Veel reisplezier!

Laat ik beginnen met het belangrijkste: het is duur. Heel duur. Zwitserland is een duur land en dat laat Zürich heel goed zien. Dat is ook de reden dat wij de stad best vonden tegenvallen. We vonden het te zonde om €7,- voor een kopje koffie te betalen. Normaal gesproken zijn wij echt van toffe hotspots bezoeken, maar dat hebben we hier eigenlijk amper gedaan. Wij zijn ook geen enkele keer echt uiteten geweest. Voor de vorm (en voor jouw idee) heb ik een kostenplaatje opgesteld hoeveel ons weekendje (lees: twee dagen) Zürich heeft gekost. Houd er dus rekening dat hier geen diner etc bij in zit.

♥ Hotel (gemiddeld hotel) €208,- (voor 2 nachten, exclusief toeristenbelasting van €2,50 p.p.p.n.)
♥ Parkeren bij hotel €20,- per nacht*
♥ Vignet €41,50*
♥ 2 cupcakes en 2 koffies bij Michelle’s Cupcaks €20,-
♥ Landesmuseum €15,- (voor twee personen, 1x gereduceerd tarief)
♥ Ontbijt bij Starbucks €21,-
♥ Boottochtje over het Meer van Zürich €13,00 (voor twee personen, 1x gereduceerd tarief)
♥ Broodjes van Blueberry (te vinden op het centraal station) als avondeten €21,00
♥ Taartjes en drinken bij Sprüngli €23,00
♥ Koffie bij Starbucks (2 drankjes) €14,00
♥ Ontbijt met koffie en croissant €14,00
♥ Macdonalds als avondeten €25,00
♥ Supermarkt voor broodjes, drinken etc. €10,00

Samen waren wij dus voor 3 daagjes  (eigenlijk 2) Zürich €475,- kwijt (en dan hebben we het tanken nog niet meegerekend). Als je dan bedenkt dat we geen enkele keer uiteten zijn geweest en ook niet echt uitgebreid zijn gaan lunchen, vind ik dat echt veel geld voor 2 nachtjes, haha!

Je kunt op twee manieren in Zürich komen (oké drie, want de trein is ook nog een mogelijkheid). Je kunt vliegen of met de auto. Wij reden naar Zürich als tussenstop naar Italië tijdens onze roadtrip en daarom deel ik vandaag alleen de informatie over het vervoer met een auto. Als je met de auto de Zwitserse grens over wil heb je een vignet nodig. Dit vignet kun je kopen aan de grens (bij een tankstation) of bij de ANWB. Aan de grens kost het vignet €41,50 (prijs 2020) en bij de ANWB €41,95. Het vignet is een kalenderjaar geldig en plak je aan de binnenkant, linksboven op je voorruit. Bij de grens wordt er gecontroleerd of je een vignet hebt en dan mag je doorrijden. Er zijn verder geen tolwegen, de wegenbelasting heb je immers al betaald met het vignet.

Zürich is dus een erg dure stad, dus het zal je niet verbazen dat parkeren in de stad ook een kostenplaatje heeft. Wij hadden een hotel buiten het oude stadscentrum en hebben €20,- per nacht betaald voor het parkeren onder het hotel. In de Altstadt is het nog duurder. Het is dus goed om hier rekening mee te houden.

Altstadt is het hart van de stad en zul je ook het meest tegenkomen op verschillende foto’s. Wij hadden ons hotel in het Industriequartier, op ongeveer een kwartierje lopen van het hart van Altstadt. Een prima plek, maar wel een stuk minder toeristisch en ook rustiger. Wil je uiteten? Dan moet je een stukje lopen. Wij sliepen in dit hotel en het was prima (niet mega bijzonder, maar voor de prijs hadden we niets te klagen). Het is dus afhankelijk wat je belangrijk vindt en hoeveel je te besteden hebt als je zoekt naar een hotel. Ik raad ons hotel je zeker aan voor jouw stedentrip.

Zurich heeft een aantal toffe bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je stedentrip:

♥ Maak een boottochtje over het Meer van Zürich, een beetje toeristisch, maar wel heel tof om te doen. Er zijn verschillende routes en niet alle tochtjes duren even lang, maar ik kan je de route van 45 minuten aanraden. Tussendoor kun je bij verschillende stops uitstappen, maar je kunt ook lekker relaxt blijven zitten.
♥ Maak een wandeling door Altstadt. Als je foto’s van Zürich opzoekt, stuit je geheid op foto’s van Altstadt. Ga lekker slenteren, er is genoeg moois te zien!
♥ In Altstadt heb je de Grossmunster, een prachtige kerk die je kunt bezoeken en ook kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht.
♥ Liever een ander uitzicht? Loop dan iets verder naar Lindenberg, waarvan je een prachtig (gratis) uitzicht hebt over de stad. Ga hier bijvoorbeeld op zondagmiddag heen en geniet met de locals van de zon!
♥ Een andere plek waar je even heerlijk tot rust kunt komen is de Alter Botanischer Garten, een prachtige groene oase midden in de stad!
♥ Wil je wat meer leren over de geschiedenis van Zwitserland? Ga dan naar het Landesmuseum, een heel tof en interactief museum. Wist je dat je in Zürich ook het FIFA Museum kunt bezoeken?
♥ Als je in het Industriequartier zit is Im Viadukt een toffe spot om te bezoeken. Hier zitten winkels en restaurants onder een spoorlijn, het beeld is fantastisch!

Normaal gesproken zou ik bij een stad een hele lijst delen met toffe hotspots, maar zoals ik hierboven al schreef hebben wij niet superveel hotspots bezocht. Eentje die ik je wel zeker mee will geven is Sprünglieen conditorei waar je taartjes kunt eten. Niet goedkoop (maar dat is de hele stad niet), maar ook niet enorm prijzig. Zeker voor de locatie is dit wel een toffe plek om te bezoeken.

Daarnaast is de supermarkt je grote vriend (als je in ieder geval een bepaald budget hebt, haha). Er zijn (zeker in de zomer) toffe plekjes waar je lekker met een flesje drinken en een broodje uit de supermarkt kunt zitten.

Uiteraard had ik wel een aantal hotspots opgezocht, maar niet de prijzen erbij. Mocht je een groot budget hebben, dan zijn onderstaande hotspots misschien iets voor jou. NB. Deze spots hebben we niet zelf bezocht, maar zijn afkomstig van andere blogjes die ik vooraf heb bezocht.

♥ Hiltl – het eerste vegetarische restaurant van de stad en ook een enorme aanrader voor vleeseters.
♥ The Bite – voor de lekkerste hamburgers
♥ Schober Conditorei – voor ontbijt of lunch
♥ Juicery 21 – voor een gezond sapje tussendoor (of als ontbijt, kan ook ;))
♥ Delish – voor ontbijt (schijnt ook tof te zijn voor alle andere maaltijden van de dag)
♥ Bros Beats & Beans – toffe koffiespot
♥ Bank – voor koffie en ontbijt

Net als Duitsland is veel op zondag gesloten in Zürich. Vooral winkels (ook supermarkten) zijn op zondag gesloten. Mocht je toch op zondag hier zijn dan is een wandeling door Altstadt goed tijdverdrijf, maar onder het Bahnhof zijn de winkels wel open op zondag. Mocht je onverhoopt toch iets nodig hebben!

Zoals je kunt lezen is Zürich ons een beetje tegengevallen. We vinden het leuk dat we de stad een keer gezien hebben, maar achteraf hadden we deze stad prima willen overslaan. Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips! Mocht jij nog tips hebben voor Zürich, drop ze hieronder!

Ben jij wel eens in Zürich geweest? Staat deze stad nog op jouw lijstje?

*Als je naar Zürich vliegt heb je deze kosten uiteraard niet, maar dan heb je de kosten van vervoer van en naar het vliegveld en uiteraard je tickets.

Pin dit artikel op Pinterest vor later!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *