Een weekend Straatsburg en de Elzas – tips

Onze roadtrip in de zomer van 2020 door Italië was hartstikke leuk, maar stiekem vond ik de afsluiting in Frankrijk nog het allerleukste. Ik ben al een beetje verliefd geworden op Frankrijk in Parijs, Champagne en Lille, maar ook Straatsburg en de Elzas hebben een plekje in mijn hart gekregen. Ik wil heel graag snel een keer terug, maar tot dan kijk ik terug naar de foto’s en fijne herinneringen. Vandaag deel ik tips voor een weekendje Elzas en Straatsburg!

De Elzas is een gebied in het noordoosten van Frankrijk, tegen de Duitse grens aan. Straatsburg is de grootste stad van de regio en ligt in het noorden. Wij sliepen drie nachten in deze stad en ik had hier gerust nog wel een maand langer kunnen blijven. Straatsburg is een gezellige, compacte stad waar je van het ene mooie gebouw naar het andere slentert. Je kunt er heel goed winkelen en je hebt er natuurlijk toffe hotspots voor een taartje, broodje of koffie. Hieronder een lijstje met bezienswaardigheden én hotspots!

Bezienswaardigheden in Straatsburg
♥ Iets wat je echt, echt niet mag missen is La Petite France. Als je foto’s op zoek van Straatsburg, is dat het eerste wat je tegenkomt. Het is echt net een sprookjesdorp waar je doorheen loopt. Ik kon hier echt uren en uren rondlopen! Het is ook mogelijk om een rondvaart te doen!
♥ Het tweede wat je tegen komt als je gaat googelen is de Notre Dame van Straatsburg. Deze prachtige kathedraal is te bezoeken (vergeet niet de astronomische klok te bezichtigen) en je kunt de toren beklimmen (300 treden, geen lift).
♥ Om de hoek van de kathedraal vind je Place Gutenberg (bonuspunten als je nu het liedje van Mary Poppins 2 in je hoofd hebt), een prachtig plein waar je gezellig een terrasje kunt pakken.
♥ Loop vanaf Place Gutenberg de Grand’Rue op voor de leukste winkeltjes en restaurantjes.
♥ Wist je dat Straatsburg het huis is van het Europees Parlement? Het parlement kun je van maandag t/m zaterdag bezoeken en we gaan het EP sowieso de volgende keer bezoeken.
♥ Ga gewoon lekker aan de wandel. Straatsburg is niet enorm groot, dus je kunt op je gemak alles bekijken in een dagje.
♥ Ga met deze route op zoek naar toffe street art, want Straatsburg zit er vol mee!

De leukste hotspots in Straatsburg
♥ Taartjes zijn mijn ding en ik probeer (zeker in Frankrijk) om minimaal één keer ergens een taartje te gaan eten. De bekendste patisserie is Christian, om de hoek van de kathedraal. Niet enorm goedkoop en ik zou de koffie overslaan, maar de taartjes zijn echt om door een ringetje te halen!
♥ Ontbijt bij Café Bretelles Petit France, voor een fijn, maar simpel ontbijt.
♥ Fan van special biertjes en van Mexicaans eten? Ga dan gezellig eten bij The Dubliners, ook leuk voor grotere groepen.
♥ Voor de lekkerste bagels ga je naar Bagelstein (meerdere locaties in Straatsburg)
♥ Een fijn hotel in het midden van de stad is Citadines Kléber Strasbourg. Fijne prijs, goede kamers en perfecte ligging.

De Elzas (of Alsace)
Straatsburg ligt dus in de Elzas regio en er is meer te doen en te zien dan alleen deze (hele toffe) stad. Zo ligt er midden in de Elzas de Route du Vin, een route van ca 170 kilometer die van noord naar zuid loopt en langs allerlei kleine dorpjes en wijnhuizen komt. Bij de meeste wijnhuizen kun je gewoon naar binnenlopen voor een proeverij en vervolgens wat flessen te kopen. Wij zijn bij twee huizen geweest en beiden vonden we niet echte aanraders, dus die zal ik je besparen. Online zijn best veel blogjes te vinden, dus wie weet kom je een tof huis tegen (drop ‘m dan zeker hieronder in de reacties!).

Wij hebben een dagje rondgereden langs de Route du Vin en zijn onder andere in Colmar en Roquewhir geweest. Colmar is een vrij grote stad zo’n 75 kilometer van Straatsburg (richting het zuiden) en heeft ook een aantal toffe bezienswaardigheden. Bezoek hier bijvoorbeeld La Petite Venise (een rondvaarttochtje is hier ook veel goedkoper dan in het echte Venetië haha). Slenter door het oude centrum met middeleeuwste vakwerkhuizen en kijk je ogen uit. Stiekem vond ik Straatsburg leuker, maar Colmar mag er ook zeker zijn! Daarnaast kun je in Colmar (iets buiten het centrum) een replica van het Vrijheidsbeeld bewonderen. De ontwerper van het origineel in New York is geboren in Colmar en om hem ter eren staat een replica van 12 meter op een rotonde. Met een paar uurtjes heb je Colmar wel gezien.

Rij dan terug richting Straatsburg en pak de Route du Vin (sla de autobaan over). Alle dorpjes zijn hartstikke schattig, maar sla in ieder geval Roquewhir niet over. De animatiefilm Belle en het Beest is gebaseerd op dit dorpje en dat zie je gelijk als je het centrumpje binnenwandelt. Helaas heb ik Gaston niet gezien, maar ik voelde me wel een echte Belle en zong (niet altijd alleen maar in mijn hoofd) steeds Bonjour, bonjour! Roquewhir is niet supergroot en je kunt dit dorpje binnen een half uurtje hebben gezien. Ga lekker op een terras zitten en bestel een glas fijn!

Voor de volgende keer staat Château du Haut-Koenigsbourg op mijn lijstje, maar daar hadden we te weinig tijd voor. Dit kasteel ligt midden in de Elzas op een berg en zorgt voor een prachtig uitzicht over de omgeving.

Hoe lang en wanneer?
En nu de twee belangrijkste vragen: hoe lang wil je naar de Elzas en wanneer wil je hierheen? In principe is twee volle dagen voldoende. Afhankelijk waar je dus vandaan komt zou ik je aanraden om 2 of 3 nachten in Straatsburg te verblijven. Straatsburg is een perfecte uitvalsbasis om de stad en de regio te ontdekken, maar je kunt ook één of meerdere nachten in Colmar (of een van de andere kleine dorpjes) slapen. Vanuit Nederland ben je in zo’n 6 uur in Straatsburg, dus ik zou de eerste en laatste dag niet meerekenen (tenzij je enorm vroeg of laat gaat rijden). Eén volle dag kun je je vermaken in Straatsburg zelf, de andere dag als mini-roadtrip door de Elzas. Langer kan natuurlijk altijd, er is genoeg te zien!

Wij waren er half september en hebben echt enorm geluk gehad met het weer. Het was drie dagen enorm zonnig en alle steden en dorpjes stonden in bloei door alle bloemen. Dus wil je voor lekker weer, terras en stralend blauwe hemels? Ga dan tussen mei en september. Daarnaast is de Elzas een aanrader met kerst. Alle steden en dorpjes zijn versierd en er zijn overal kerstmarktjes te vinden. Wij gaan sowieso nog eens terug in december!

Zo, een heel vol artikel met tips voor Straatsburg en de Elzas! Ben jij hier al eens geweest? Deel je tips hieronder!

Pin dit artikel op Pinterest voor later!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.