Een tussenstop in Eswatini

Tijdens een roadtrip door Zuid-Afrika is er een grote kans dat je in de buurt komt van Eswatini (voorheen Swaziland) is een land dat ligt in het oosten van Zuid-Afrika en grenst aan Mozambique. Tijdens onze roadtrip besloten we door Eswatini te rijden, in plaats van eromheen, en bleven ook een nacht slapen in een van de hoofdsteden Mbabane. Vandaag deel ik mijn tips over Eswatini.

De belangrijkste vraag: is een bezoekje aan Eswatini het waard?
Kort gezegd: ik vind van niet. Het is uiteraard een beetje afhankelijk waarna je op zoek bent, maar wat mij betreft is Eswatini geen stop die je perse gemaakt moet hebben tijdens je roadtrip. Er zijn wat bezienswaardigheden, maar wederom geen spots die je niet mag missen. Mocht je wel in Eswatini willen stoppen, dan raad ik je aan om een accommodatie in Mlilwane te zoeken. Mlilwane is een natuurpark op ca 20 kilometer van hoofdstad Mbanane. In dit park lopen zebra’s en zwijntjes rond en hier mag je met de auto, fiets of zelfs lopend doorheen gaan. Na het Krugerpark vonden wij dit een lichte tegenvaller, maar fietsen tussen de zebra’s is natuurlijk wel erg tof.

Door in Mlilwane te slapen sla je de hoofdstad over en dat is helemaal prima. Mbanane is geen stad waar je veel kunt doen. De omgeving in Mlilwane is erg mooi, dus daar zou ik zeker heen gaan als je besluit om naar Eswatini te gaan.

Als je met de auto de grens overgaat krijg je een stempel in je paspoort. Dit kost 50 ZAR. Daarnaast hebben ze in Eswatini een andere munteenheid. Wij hebben geen Swazische Lilangeni gepind, maar hebben overal waar we moesten betalen met pin of creditcard betaald.

Als je toch in Eswatini bent vergeet dan niet langs Swazi Candles te gaan. Deze plek is prachtig en geschikt voor souvenirs. Hier maken ze kleurrijke kaarsen in allerlei vormen. Van olifanten, neushoorns en andere dieren, hier ga je geheid met een origineel cadeautje voor het thuisfront naar huis. Daarnaast zijn er nog andere winkeltjes waar je toffe spulletjes kunt komen. Leuk voor een stop van een uurtje of twee voordat je doorrijdt naar St. Lucia!

Als je wat krap in de tijd zit, raad ik je aan om Eswatini over te slaan en vanaf het Krugerpark gelijk door te rijden naar St. Lucia. Ja, dat is een lange rit. Als je door Eswatini rijdt ben je bijna 6 uur onderweg. Rijdt je om Eswatini heen dan ben je bijna 8 uur onderweg. Het kost je bijna een dag rijden, maar scheelt je wel weer een nacht. Achteraf hadden wij dat gedaan, maar uiteraard is dat helemaal afhankelijk wat je wilt en wat je planning is!

Staat Eswatini op jouw bucketlist?

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *