Dit wil je weten voor een rondreis door Zuid-Afrika

Als je naar Zuid-Afrika gaat zijn er een aantal dingen die je van te voren graag zou willen weten. Een aantal dingen wisten wij van te voren en een aantal dingen hebben we the hard way geleerd. Ik geef je graag onze tips, zodat je goed voorbereid op reis kunt gaan.

Pin niet op het vliegveld
Dit is een vrij algemene tip als je vaak reist en wilt beschikken over vreemde valuta, maar in Zuid-Afrika al helemaal. Pinnen op het vliegveld is nooit goedkoop, maar bij ons scheelde het ruim €30,- op een pintransactie van €150 met een pintransactie in het centrum. Helaas is het nu ook niet heel voordelig om in Nederland via je bank of via een GWK ‘buitenlands’ geld te verkrijgen, dus mijn tip is om pas in het centrum te pinnen. Je kunt voorkomen om op het vliegveld al contact geld nodig te hebben door een transfer bij je hotel te boeken, een uber te pakken of je huurauto op het vliegveld al op te halen.

Koop een simkaartje
Wederom een algemene tip die je ook in andere landen kunt gebruiken. Wij hebben in Johannesburg een simkaartje gekocht met 5000 MB internet. Daarmee hebben wij de hele reis (van 24 dagen) mee gedaan. Je gebruikt het simkaartje natuurlijk niet voor social media, maar bijvoorbeeld voor een uber of voor maps. Altijd handig om internet tot je beschikking te hebben. Een simkaartje kun je al kopen voor een paar euro.

Koop een koelbox
Bij veel supermarkten (zeker de grote Spars) zijn koelboxen te koop. Ik raad je dit echt van harte aan als je een huurauto hebt. Op deze manier heb je altijd gekoelde drankjes bij je (zeker fijn als je het zomerseizoen er bent), maar kun je bijvoorbeeld ook andere etenswaren meenemen. Wellicht zit je een keer in een appartement met eigen keuken in plaats van een hotel en dan is het wel fijn dat je boter, melk of iets anders gekoeld is gebleven. Een koelbox koop je voor ca €10,-. Het enige nadeel is dat je ‘m in Durban moet achterlaten als je verder vliegt (of je moet met een koelbox het vliegtuig in willen stappen, kan ook natuurlijk haha).

De taal
In Zuid-Afrika zijn er dertien (!) officiële talen die gesproken worden, waarvan je Engels en Afrikaans het meest zult horen. Afrikaans heeft wel een beetje weg van het Nederlands, maar er zijn genoeg verschillen om taalbarrières te veroorzaken. Gelukkig spreekt iedereen vloeiend Engels, dus is het heel erg makkelijk om je verstaanbaar te maken.

Men rijdt er links
In Zuid-Afrika rijden ze links. Misschien moet je er even inkomen, maar verder is het heel erg goed te doen om hier te rijden. De wegen zijn goed begaanbaar en de mensen rijden er ook erg netjes. Wees dus niet bang om een auto te huren, op die manier zie je verre weg het meest!

Fooien
Het is gebruikelijk om o.a. in restaurants zo’n 10% fooi te geven. Daarnaast geef je de parkeerwachter en de medewerkers bij de tankstations zo’n 5 of 10 Rand. Bij het tanken kun je blijven zitten in je auto en bij het parkeren hoef je verder niet te betalen.

De Zuid-Afrikaanse Rand
In Zuid-Afrika betalen ze met de rand (ZAR). Hiervan heb je briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 rand en munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent + 1, 2 en 5 hele rand. De koers van de ZAR kan hier en daar wat schommelen maar over het algemeen is het makkelijkste om rekening te houden met: 100 ZAR = 6 euro. In Zuid-Afrika kun je op de meeste plekken gewoon pinnen. Contact geld op zak hebben is natuurlijk handig (en soms zelfs vereist), maar in restaurants, hotels etc. kun je in de meeste gevallen met je pinpas of creditcard betalen. Wel  raad ik je aan om echt geld op zak te hebben. Zo is het gebruikelijk om de mensen op een parkeerplaats wat Rand te geven, maar ook bij het tanken, aangezien ze daar voor je tanken en tegelijk je ruiten schoonmaken. In dit artikel vertel ik je hoeveel onze reis van 23 dagen precies heeft gekost en spoiler: dat is een stuk minder dan je zou denken!

De mensen
Wat ons vanaf het begin opviel, de mensen zijn ongelofelijk vrienden. Niet eerder zijn we een land tegengekomen waar de mensen zo behulpzaam, aardig en vriendelijk waren. Mensen begroeten je op straat, willen je overal bij helpen, echt heel erg fijn. Ook dat is reizen!

De Afrikaanse keuken
Wat ik zelf een groot pluspunt vond tijdens onze rondreis, is de uitgebreide keuze aan restaurants. Overigens niet overal, maar op de meeste plekken zijn er heel veel mogelijkheden om ergens te eten. Heb je zin in Italiaans, Mexicaans of juist een burger? Grote kans dat die mogelijkheid er is. Natuurlijk kun je het land ook niet verlaten zonder echt een keer Zuid-Afrikaans te eten.

Wat is de beste reistijd?
In Zuid-Afrika zijn de seizoenen precies andersom, in vergelijking met Nederland. In onze zomer is het daar winter. Tussen mei en augustus liggen de temperaturen rond de 15 graden. In onze winter is het in Zuid-Afrika zomer en kunnen de temperaturen in sommige gebieden oplopen tot wel 40 graden. Daarom kun je het beste in de lente en herfst gaan, van maart t/m mei en vanaf september t/m november.

Wil je meer inspiratie voor jouw rondreis door Zuid-Afrika? In dit artikel vind je meer informatie!

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *