Dit kost 23 dagen in Zuid-Afrika

Wil jij graag een prachtige rondreis maken door Zuid-Afrika en ben je benieuwd hoeveel een reis ongeveer gaat kosten? Snap ik! Daarom geef ik in dit artikel antwoord op de vraag hoeveel onze rondreis van 23 dagen precies heeft gekost. En het is een stuk betaalbaarder dan je misschien zou denken!

Voorafgaand aan een reis is het vaak lastig in te schatten wat alles zo’n beetje kost en wat je dus allemaal naast je vliegtickets en hotels nog kwijt bent om de reis onvergetelijk te kunnen maken. In dit artikel vertel ik je precies hoeveel wij hebben betaald voor onze tickets, accommodaties, eten, bezienswaardigheden en de auto.

In Zuid-Afrika betalen ze met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In dit artikel vertel ik je er meer over.

Vliegtickets
Voor een reis naar Zuid-Afrika zul je moeten vliegen, dus het begint bij je tickets. Aangezien onze rondreis startte in Johannesburg en eindigde in Kaapstad, was het dus zaak om de hier specifiek op te zoeken. In dit artikel tipte ik al manieren om goedkope tickets te scoren en deze manier hebben wij ook gebruikt. In dit geval was Momondo onze grote vriend in de zoektocht naar vliegtickets. Door regelmatig op deze website te kijken naar de prijzen vanuit Amsterdam naar Johannesburg en terug vanuit Kaapstad naar Amsterdam, hebben we hele fijne vliegtickets met Kenya Airways weten te scoren voor maar € 405,- per persoon!

Halverwege onze reis hebben we een binnenlandse vlucht genomen van Durban naar Port Elizabeth. Er zijn meerdere kleine vliegtuigmaatschappijen in Zuid-Afrika, die je voor een klein bedrag naar de plaats van bestemming weten te brengen. Voor de binnenlandse vlucht met FlySafAir waren we 1.250 ZAR per persoon (€ 75,- per persoon) kwijt en binnen 1,5 uur stonden we 800 kilometer verderop bij onze andere huurauto!

Accommodaties
Bij het zoeken naar hotels en andere slaapplekken raadplegen wij altijd verschillende sites voor de beste opties en de beste prijzen. Voor ons is een eigen slaapkamer en eigen badkamer belangrijk. Daarnaast kiezen we voor het algemeen voor een hotel met minimaal een 8 als beoordeling. Tijdens onze reis hebben we allerlei soorten hotels bezocht. Van een guesthouse in Port Elizabeth voor € 41,- per nacht tot een luxe suite in Plettenbergbaai voor € 120,- per nacht. Ook hebben we enorm genoten van onze hotel bij het Krugerpark (€ 93,- p/n), St. Lucia (€ 103,- p/n) en Kaapstad (€ 69 p/n). Goed om te weten is dat we in de helft van de hotels ook nog eens ontbijt bij de prijs in hadden! In totaal hebben we voor 22 hotelovernachtingen € 1.678,- uitgegeven.

Kosten voor je huurauto(‘s), tanken en parkeren
Voor een roadtrip door Zuid-Afrika zul je een auto moeten huren. Ze rijden er links, maar het is echt prima te doen om hier zelf op pad te gaan met je huurauto. Ook een voordeel: je kunt ook je eigen safari doen in de nationale parken.

Voor ons waren een paar dingen van belang bij het huren van een auto:

 • Een ruime kofferbak. Van te voren werd ons verteld om zo min mogelijk bagage op de achterbank te leggen, om inbraak zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.
 • We wilden een automaat. Omdat het voor ons nieuw zou zijn om links te rijden, maakt het rijden in een automaat het een stuk makkelijker.
 • Volledige verzekering. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren op straat of in een national park.

Wij hebben onze eerste huurauto opgehaald in Johannesburg, op de dag (dag 3) dat we de stad zouden verlaten. We hebben de auto ook op de eerste dag in Kaapstad ingeleverd en hebben verder in Kaapstad Ubers genomen. In totaal hebben wij € 481 betaald aan de huurauto’s, € 243,- van Johannesburg naar Durban en € 238,- van Port Elizabeth naar Kaapstad.

Wij hebben veel kilometers afgelegd, dus we hebben ook regelmatig getankt. Tijdens onze reis hebben we 10x getankt voor gemiddeld 450 ZAR (€ 27) per keer. Tanken doe je niet zelf, maar de pompbediende. Het is daarom ook gebruikelijk om 10 of 20 ZAR fooi te geven.

Voor het parkeren hoef je zelf geen geld te betalen, maar je geeft de persoon die ‘op je auto past’ bij vertrek 5 of 10 ZAR fooi. Verder hebben we één keer onze huurauto laten wassen in St. Lucia (80 ZAR met 40 ZAR fooi) en we hebben 50 ZAR moeten betalen bij de grensovergang in Eswatini. In totaal hebben wij 4.500 ZAR (€ 270,-) betaald voor het tanken en 300 ZAR (€ 18,-) voor overige kosten.

Eten en drinken
Zoals bij elke reis kun je qua eten en drinken je eigen budget opstellen. Het hoeft in ieder geval absoluut niet duur te zijn. Tijdens onze reis van 23 dagen zijn we 16 keer uiteten geweest. In totaal hebben wij 5.800 ZAR (€ 348,-) betaald voor het avondeten (gemiddeld dus € 22,- voor twee personen per avond). Ik zeg er wel bij, wij drinken zelden alcohol bij het eten.

Tijdens de lunch zaten we vaak in de auto en hadden we bijvoorbeeld van te voren broodjes gehaald bij de supermarkt. In totaal zijn we 10x uit lunchen gegaan. In totaal hebben we voor deze 10 lunches 2.250 ZAR (€ 135,-) uitgegeven.

Bij de meeste hotels hadden we er ontbijt bij. In totaal hebben we 8 keer buiten de deur ontbeten en daar hebben we in totaal 1.750 ZAR (€ 105,-) voor betaald.

Daarnaast hebben we ook af en toe ergens koffie gehaald, een taartje gegeten of cocktails gedronken. Zo zijn we in Johannesburg naar een cocktailbar (Rooftop Living Room) gegaan, waar we voor 4 drankjes + entree 235 ZAR (€ 14,-) kwijt waren. Maar vier overheerlijke koffie’s bij de geweldige koffiebar Truth Coffee in Kaapstad kostte ons 180 ZAR (€ 10,80). In totaal hebben we hier zo’n 3.500 ZAR (€ 210,-) aan uitgegeven.

Boodschappen
Aangezien we dus niet altijd uit eten zijn gegaan, drinken voor onderweg wilden hebben en af en toe zin hadden in wat lekkers, hebben we regelmatig boodschappen gedaan. Tijdens de gehele reis hebben we 2.500 ZAR (€ 150,-) aan boodschappen gedaan.

Bezienswaardigheden en activiteiten
Tijdens onze reis hebben we heel veel toffe dingen gedaan. Van meerdere safari’s, zwemmen met zeehonden, het apartheid museum, we hebben eigenlijk alles gedaan wat wilden doen. In dit artikel geef ik per bezienswaardigheid aan hoeveel je hiervoor betaald. Maar in totaal hebben wij voor alle activiteiten 10.445 ZAR (€ 626,73) betaald.

En totaal?
Wij hebben tijdens onze reis geen enkele keer bezuinigd. Als we iets wilden doen, hebben we dat ook gedaan en dat geldt hetzelfde voor het eten en drinken. We hebben in best een aantal mooie en bijzondere accommodaties geslapen, dus als je wilt zou je daar op kunnen besparen. In totaal hebben wij € 5.052,- betaald voor onze reis.

 • Vliegtickets € 960,-
 • Hotels € 1.678,-
 • Autohuur € 481,-
 • Overige autokosten € 298,-
 • Eten en drinken € 798,-
 • Boodschappen € 150,-
 • Winkelen € 60,-
 • Activiteiten € 627,-

Valt het je mee? Had je verwacht dat je meer kwijt zou zijn?

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *