De leukste dagtrips voor Florence

Tijdens onze roadtrip in 2020 zijn we vier dagen in Florence geweest. Naast dat dit een hele leuke stad is, is het ook een goede uitvalsbasis om verschillende dagtrips te maken. Zo kun je bijvoorbeeld wat langer in Florence blijven en andere plekken in Toscane en omgeving ontdekken. Natuurlijk zijn onderstaande plekken ook heel tof te bezoeken tijdens een roadtrip!

Cinque Terre
Ik begin met de verste plek, maar eentje die wel prachtig is om te bezoeken : Cinque Terre. Deze vijf dorpjes liggen aan de westkust van Italië, ten noorden van Pisa en is in één dag te bezoeken. Wel raad ik je dan aan om erg vroeg te vertrekken. Er staat al een artikel online vol tips met alles wat je wilt weten voor je bezoek aan Cinque Terre. Daarin tip ik hoe je je dag het beste kunt inrichten als je slechts één dag te besteden hebt. De trein die tussen de dorpjes rijdt, rijdt van ‘s morgens vroeg tot ver na zonsondergang, dus zo kun je het meeste uit je dag halen.

Vanaf Florence is het met de auto ca 2 uur rijden naar La Spezia. In La Spezia kun je je dagticket kopen en vervolgens de trein pakken naar de dorpjes. Parkeer je auto in La Spezia aan Via Nicolo Fieschi voor slechts €3,- of onder het station.

Je kunt ook de trein pakken vanaf Florence.  Afhankelijk welke trein je neemt duurt dit ongeveer 2 tot 2,5 uur. Voordeel daarbij is dat je gelijk op het station van La Spezia aankomt en je vervolgens direct de trein naar Cinque Terre kunt pakken.

Pisa
Halverwege richting Cinque Terre ligt Pisa, een stad die natuurlijk vooral populair is om de scheve toren. Vanaf Florence rijdt je in iets meer dan een uur naar Pisa. Je kunt ook met de trein naar Pisa. De treinrit duurt een uur en van het station is het nog circa een kwartiertje lopen tot je bij de Toren van Pisa bent.

Ik moet zeggen dat Pisa ons echt verrast heeft. Het was voor ons een (korte) tussenstop toen we van Florence naar La Spezia reden, maar het is echt een stad waar je je prima een dag (of zelfs meerdere dagen kunt vermaken). Uiteraard heb je de Toren die je kunt bezoeken, maar Pisa is ook gevuld met toffe hotspots en andere bezienswaardigheden. Ga bijvoorbeeld koffie drinken bij Filter Coffee Lab of haal een ijsje bij La Bottega del Gelato. Yes, Pisa heeft een plekje in ons hart gekregen!

Siena
Toen ik om tips vroeg voor Toscane werd Siena meerdere keren genoemd. Wij besloten er een ochtendje heen te gaan, maar deze stad heeft niet echt mijn hart gesloten. Het is een stad gebouwd op heuvels en dat voel je aan je kuiten haha. Ik snap dat heel veel mensen van Siena houden, maar like I said, het is niet zo’n mijn ding.

Je rijdt vanaf Toscane in iets langer dan een uur naar Siena. Je kunt gratis parkeren op de Ex Campino di San Prospero en vervolgens loop je in 10 minuten naar het centrum. Pisa is zelf autovrij, dus dit is een perfecte plek om je auto neer te zetten. Onderweg naar het centrum kom je een aantal toffe fotospots tegen.

Met de trein kan ook, dan doe je er anderhalf uur over en stop je bijna midden in Siena.

Abbazia di San Galgano 
Als je het jubileumseizoen van Wie is de Mol? hebt gekeken heb je de prachtige Abbazia di San Galgano vast gespot. Helaas is deze spot niet te bereiken met de trein, maar je kunt ‘m meepakken als je naar Siena gaat met de auto (vanaf Siena ca 45 minuten rijden). Terug naar Florence is het vanaf de Abbey nog 1,5 uur.

De Abbey is gesticht in de 13eeeuw en is al een tijd niet meer in gebruik. Bijzonder aan deze Abdij dat er geen dak op zit. Daarnaast zit het op een prachtige plek midden in Toscane, dus een must visit wat mij betreft!

Maak een roadtrip door Toscane
Daarnaast is Florence natuurlijk de perfecte uitvalsbasis voor een roadtrip door Toscane. Er is voldoende te zien en je zult je ongetwijfeld vermaken! Neem bijvoorbeeld het boekje van Toscane van time to momo mee op reis, je zult fantastische plekken zien!

Ben jij wel eens in Florence geweest? Heb je nog tips voor leuke dagtrips?

Tip dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *