De leukste champagne huizen om te bezoeken

De champagne regio in Frankrijk is een van mijn favoriete plekken in Europa. We zijn er inmiddels meerdere keren geweest en hebben tijdens die heerlijke tripjes verschillende champagnehuizen bezocht. Aangezien het soms best zoeken kan zijn (zeker de eerste keer) naar welke champagnehuizen je wilt gaan heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet!

Moët & Chandon in Epernay
Ik begin dit lijstje met een van de grootste namen in de champagnewereld: Moët & Chandon. Dit huis ligt aan het begin van de bekende Avenue de Champagne in Epernay en is wat mij betreft echt een must visit. De tour is vrij toeristisch en de bijbehorende winkel is bijna een museum op zich, maar eigenlijk mag je dit huis niet missen als je een bezoekje brengt aan Champagne. De kelders onder het huis zijn enorm lang en gevuld met duizenden en duizenden flessen. Hoewel best toeristisch en enorm groot, wel echt een favoriet.
Voor Moët & Chandon kun je enkel via de website van Moët & Chandon zelf reserveren en ik raad je aan dat op tijd te doen. Het huis is een van de populairste huizen in het gebied en regelmatig volgeboekt. Je hebt de keuze uit 3 of 4 tours (afhankelijk wanneer je er bent) en de prijzen verschillen tussen €25 en €45 per persoon, afhankelijke welke en hoeveel glazen je wilt proeven. De tours zijn hetzelfde. 

Mercier in Epernay
Een ander groot, vrij toeristisch huis is Mercier. Dit huis ligt aan de andere kant van Avenue de Champagne en is ook wel heel erg leuk om te bezoeken. Mercier is vooral bekend om de bijzondere en nieuwe dingen die ze daar proberen. Zo was Mercier het eerste huis dat champagne ook betaalbaar maakte voor de ‘normale’ mens. Tijdens de tour in dit huis ga je in een treintje door de kelder (told ya, best toeristisch), maar wel enorm leuk. In plaats van de standaard informatie hoe champagne wordt gemaakt krijg je juist informatie over de geschiedenis van het huis zelf. Daarnaast is de champagne van Mercier ook echt vet lekker (persoonlijke favoriet), dus echt een aanrader om te bezoeken.
Bij Mercier kun je kiezen voor drie verschillende arrangementen. De prijzen liggen tussen de €18 en €28 en zijn afhankelijk of je 1, 2 of 3 glazen wilt proeven. De inhoud van de tour is hetzelfde. Je kunt een tour boeken via champagne-booking.com.

Michel Fagot
Dit huis hebben wij inmiddels twee keer bezocht en dat is niet voor niets. Michel Fagot is een klein familiehuis in Rilly-la-Montagne, een klein dorpje zo’n tien minuten rijden vanaf Reims. Je kunt hier een rondleiding doen en de kans is groot dat je dan de enige bent. Daarnaast kun je ook heerlijk buiten zitten op hun terras, terwijl je geniet van een glaasje (of drie). Ze serveren hun champagne met de plaatselijke lekker koekjes biscuit rose (kun je ook gewoon om vragen) en de demi sec is hier mega lekker.
Bij Michel Fagot kun je kiezen voor twee tours, de Tradition voor €15,- waarbij je 3 Tradition champagnes proeft of de Prestiges waar je 3 glazen Prestige champagnes krijgt. Deze tours zijn te boeken via champagne-booking. Het is tevens mogelijk om enkel 3 glazen te proeven voor €10,- per persoon. Daarvoor kun je telefonisch contact opnemen met het huis. 

Pommery 
Een ander groot en heel bekend huis is Pommery. Pommery ligt in Reims, net iets buiten het centrum en is van de buitenkant echt een soort sprookjespaleis. Wij hebben Pommery in de zomer van 2020 bezocht en door corona mochten we zelf de kelders in, zonder gids. Ik weet niet hoe dit normaal gesproken is, maar het was echt prima te doen. Tof aan Pommery is dat je hier geen rondleiding/tour krijgt over de oorsprong van champagne, maar de kelders zijn gevuld met wisselende en bizarre kunst. Denk aan ezels op een draaimolen, een discobal midden in een gang of regenbooglampjes die veranderen als je er doorheen loopt. Dit was wel een van onze favorieten. Wel een beetje prijzig en de champagne van Pommery is vrij basic, maar de tour is tof !
Aangezien de tour bij Pommery zonder gids hoef je hier niet perse te reserveren. Wel zijn er tijdslots waarin je de kelders kunt bezoeken. De prijzen verschillen tussen €20 en €30, afhankelijke welke champagne je wilt proeven. De tours zijn ook te reserveren via champagne-booking, maar nogmaals, dat is niet perse nodig.

Charles Mignon
Een ander klein huis die leuk is om te bezoeken, is Charles Mignon in Epernay. Net iets uit het centrum van Epernay, prima op loopafstand (maar je kunt voor de deur parkeren). De rondleiding is vrij kort (want de gang waar je mag komen zijn ook niet heel lang), maar je krijgt wel alle basic informatie over champagne en hoe het gemaakt wordt. Het personeel is vriendelijk en daarna kun je lekker op het terras een paar glazen proeven. Zeker een aanrader als dit je eerste kennismaking is met champagne en je nog weinig achtergrond informatie hebt.
Charles Mignon is aan te raden om te reserveren via champagne-booking.com, hoewel ze bij ons niets wisten van een reservering. Het is een klein huis, dus er is altijd een kans dat iemand niet aanwezig is als je zomaar komt aanlopen. Je hebt de keuze voor 1 glas champagne (€13,-) of 2 glazen (€16,-). Daarnaast is het ook mogelijk om een ‘blinde’ proeverij te doen, voor €16,-.

Canard-Duchêne
Dit was ons allereerste huis en heeft natuurlijk een speciaal plekje, haha. Dit huis is vrij groot, ziet er van de buitenkant echt fantastisch uit en ook de rondleiding was tof. Hier krijg je vrij veel informatie in één keer, maar het is wel volledig en een hele goede start van je trip. Canard Duchenne ligt in Ludes, op ca 20 minuten rijden van Reims.
Bij dit huis kun je kiezen tussen een Engelse en Franse tour en er zijn drie mogelijkheden, de prijzen liggen tussen de €14 en €25,-. Op champagne-booking vind je alle verschillen en kun je gelijk boeken. 

Gobillard & Fils
Hier kun je geen rondleiding doen, maar wel vrij goedkoop een aantal glaasjes proeven. Gobillard & Fils ligt midden in Hautvillers, een van de schattigste dorpjes in het Champagne gebied. Dit dorpje mag je echt niet overslaan en dan is Gobillard & Fils een leuke stop. We vonden de champagne niet enorm bijzonder, dus hebben hier geen fles meegenomen, maar het is wel het benoemen waard.
Bij Gobillard & Fils kun je voor €12,- 4 glazen proeven. Reserveren kan, hoeft niet. 

Château de Boursault
Hier kun je twee soorten activiteiten boeken, of alleen proeven of een rondleiding. Er zit vrij groot verschil qua prijs tussen deze twee activiteiten, dus wij besloten enkel de proeverij te doen. En die was niet heel bijzonder. Je staat aan de bar waar de schenker tegenover je staat, dus heel relaxt is het niet. Dat zorgde ervoor dat wij in ca 15 minuten drie (kleine) glazen dronken. Overigens is dit kasteel wel een enorme aanrader omdat je daarna ruim de tijd hebt om het terrein te ontdekken en de omgeving rondom het kasteel is geweldig. Wil je dus iets meer uitgeven kun je er ook voor kiezen om de rondleiding te nemen, dan mag je ook het kasteel in (maar alsnog niet hele kasteel).
De tour bij Château de Boursault inclusief proeverij is €30,- per persoon. Voor enkel de proeverij betaal je €10,-. Bij beide activiteiten proef je 3 glazen. 

De meeste champagnehuizen kun je van te voren boeken via champagne-booking.com. Dat is een Nederlandse website waar bijna alle champagnehuizen in de regio staan aangegeven, waar je een datum en tijd kunt selecteren en dus kunt reserveren, weet je zeker dat je terecht kunt. Extra fijn is dat je pas bij locatie betaalt. Ook andere activiteiten zoals picknicken etc. kun je boeken via deze website. Zeker een aanrader om je een beetje te oriënteren als je (voor de eerste keer) naar Champagne gaat!

Ben jij wel eens in Champagne geweest ? Mocht je nog aanvullende tips zoeken mag je me altijd een berichtje sturen of mailen!

Pin dit artikel op Pinterest voor later!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *