De beste tips voor Sintra, Portugal

In 2019 waren wij voor een week in Portugal. We combineerden twee stedentrips in Lissabon en Porto en hadden een heerlijke week. In de buurt van Lissabon ligt de prachtige stad Sintra. En dat ik niet de enige ben die deze plek geweldig vind blijkt wel uit het feit dat Sintra op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wij gingen een dagje vanuit Lissabon op pad en hebben onze ogen uitgekeken. Vooraf hadden we echter niet al teveel informatie, dus ik deel graag mijn tips met jou! 

Wat is Sintra, waar ligt het en hoe kom je er?
Sintra is een sprookjesachtige stad, zo’n 30 kilometer van Lissabon. De stad staat vol met prachtige kastelen en paleizen en wordt druk bezocht door toeristen van over de hele wereld. De stad en haar omgeving is echter zo groot dat het onmogelijk is om alles in één dag te zien. Als je alles wilt zien en overal de tijd voor wilt nemen kan ik je aanraden om minimaal een aantal dagen te gaan. Er zijn hotels in Sintra, dus zo kun je het meest uit je bezoek halen.

Zoals ik al schreef, Sintra is een stad, maar het lijkt soms eerder een sprookjesbos. Er zijn verschillende routes die je kunt afleggen en met elke route zie je weer iets anders. Wij hebben slechts 1 dag in Sintra doorgebracht, maar mocht ik ooit nog weer in de buurt zijn wil ik zeker nog eens terug. Wij hebben ‘slechts’ twee paleizen bezocht, maar ik ben ook nog benieuwd naar de andere kastelen en het schattige stadscentrum waar wij enkel vanuit de bus iets hebben opgevangen.

Mocht je – net als ons – Sintra een dag bezoeken vanuit Lissabon kun je met een huurauto of met de trein. Indien je een huurauto hebt is dat aan te raden, omdat je zelf dan ook langs alle bezienswaardigheden kunt. Mocht je met de trein gaan kun je in het centrum van Lissabon opstappen bij station Rossio en kost een enkeltje ca €4,00. Mocht je een openbaar vervoerkaart in Lissabon hebben kun je die daar voor gebruiken. De treinreis duurt ca. 40 minuten en brengt je naar het centrum van Sintra. Tip: Blijf tot de laatste halte (Sintra) zitten, want dan ben je op het punt waar je trip het beste kunt beginnen.

Handige tips
Sintra is enorm en je hebt echt niet genoeg aan één dag om alles te zien. Zoek daarom van te voren goed op wat je wilt zien, zodat je daar ter plekke geen tijd aan besteed. Ik kan je zeggen, elke minuut wil je echt goed besteden, want Sintra is echt fantastisch mooi.

♥ Neem de Sintra Tourbus. Indien je een eigen auto hebt, kun je overal zelf heen rijden, maar mocht je met de trein komen is de Tourbus de snelste manier om van de ene plek naar de andere te komen. Je kunt gaan lopen, maar de stad ligt op verschillende bergen en alleen aan het lopen heb je al bijna een dagtaak (wel een mooie omgeving). Er zijn verschillende routes met de Sintra Tourbus, maar met route 434 kom je langs de hoogtepunten. Je kunt verschillende tickets kopen voor de bus. Een kaartje voor 1 route is ca €5,- en als je slechts één dag in Sintra bent, kan ik je aanraden om enkel voor die route te gaan. Voor de rest heb je (helaas) toch geen tijd. De route gaat o.a. langs Pena Paleis, het Morenkasteel en het Nationaal Paleis van Sintra. Geloof me, die wil je zien! Je kunt bij elke attractie die je wilt zien uitstappen en na je bezoek weer instappen. Handig!

♥ Op maandag is bijna alles in Lissabon gesloten, maar Sintra is gewoon open. Een perfecte dagtrip dus. Toch is het altijd wel druk in Sintra, dus koop je tickets vooraf online. Je kunt combi-tickets kopen, maar ook voor elk paleis apart. Nogmaals, zoek van te voren op welke bezienswaardigheden je graag wilt bezoeken, zodat je goed voorbereid bent.

♥ Een van de dingen die ik perse wilde bezoeken was het Pena Paleis, of te wel Palácia da Pena. Een kleurrijk sprookjeskasteel die ik al zo vaak op foto’s had gezien. Palácia da Pena bestaat uit het paleis zelf en de prachtige tuinen eromheen. Alleen in de tuinen en het paleis kun je al een dag besteden. Je kunt twee soorten tickets kopen: enkel voor de tuinen of voor de tuinen en het paleis. Wij hadden die laatste en eigenlijk hoef je die niet perse te hebben. Met enkel het ticket van de tuin mag je het plein voor het paleis op en kun je wel de buitenkant bekijken. Je mag dan het hele paleis om, maar alleen niet naar binnen. Het was op zich een mooi paleis, maar wij hebben er twee uur voor in de rij gestaan (ondanks onze tickets die we vooraf hadden gekocht) en we vonden het niet waard. De tuinen en de buitenkant zijn echt mooi genoeg!

Palácia da Pena
Ik schreef het hierboven al, Pena Paleis was de reden dat ik graag naar Sintra wilde en ik ben niet teleurgesteld. Wat een prachtig paleis en al die kleuren! Het is er vaak erg druk, want het is de populairste attractie van de stad. Ga daarom zo vroeg mogelijk of buiten de vakanties. Echter, je kunt toeristen nooit helemaal ontwijken.

Castelo dos Mouros
Een ander kasteel dat we hebben bezocht is het Morenkasteel. Dit fantastische bouwwerk staat er al sinds de 8e eeuw en de meeste muren zijn nog intact. Bereid je wel voor op een enorme klim, want (logisch) hebben ze geen liften en gaat alles behoorlijk de hoogte in. Castelo dos Mouros ligt naast Pena, dus echt prima te combineren. Entree kost €9 per persoon en alleen het uitzicht is dat het al waard!

Wat mij betreft mag je Sintra niet overslaan tijdens een stedentrip Lissabon. Mocht je een dag extra weg kunnen gaan, plan die dan zeker in om deze stad te bezoeken. Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Vind ik leuk!

Ben jij wel eens in Portugal geweest?

Pin het artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *