Alles wat je wilt weten voordat je Cinque Terre bezoekt

Tijdens onze roadtrip door Italië in de zomer van 2020 hebben we ook een driedaagse stop gemaakt in Cinque Terre. Wij hebben twee nachten geslapen in La Spezia, een perfecte uitvalshoek om Cinque Terre te ontdekken en hebben natuurlijk alle vijf de dorpjes bezocht. Vandaag vertel ik je alles wat je wilt weten als je Cinque Terre wilt bezoeken!

La Spezia
Zoals ik hierboven al schreef is La Spezia een perfecte uitvalshoek om Cinque Terre te bezoeken. Accomodaties zijn een stuk goedkoper dan in de dorpjes zelf en vanaf deze plaats kun je de trein pakken naar de verschillende dorpjes.  La Spezia is zelf niet enorm bijzonder, maar je zult hier ook niet heel veel zijn. Op het station van La Spezia kun je een ticket kopen voor Cinque Terre (hierover later meer) en onbeperkt heen en weer reizen.

Wij sliepen in dit fijne guesthouse (Atmosfere Guest House). Het is geen super de luxe plek, maar dat is ook helemaal niet nodig. Wij hebben hier dus twee nachten geslapen. Zoals je misschien wel weet ontbijten de Italianen met een koffie en croissantje en dat hebben wij in La Spezia ook gedaan. Wij hebben heerlijk ontbeten bij Copenhagen Lounge Cafe en C’est Bon. Beide aanraders en ook fijn voor je budget.

Is Cinque Terre een tussenstop tijdens je roadtrip? Je kunt je auto voor €3,- per dag parkeren aan de Via Nicolo Fieschi. Het is hier vrij druk, dus geen garantie dat er plek is, maar wel een fijne plek. Enige nadeel is dat je elke ochtend opnieuw €3,- in de automaat moet gooien. Vanaf onze Airbnb was het ca 5 minuutjes lopen, dus helemaal prima!

Cinque Terre is ook prima te bereiken per trein. Vanaf grote steden zoals Genua of Pisa kun je de trein pakken naar La Spezia en vervolgens de omgeving ontdekken per trein of te voet.

Portovenere
Officieel bestaat Cinque Terre uit vijf dorpjes, namelijk Monteresso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Echter ben ik zelf helemaal verliefd geworden op Portovenere, een dorpje op ca 20 minuten afstand van La Spezia en wordt ook wel een beetje gezien als het zesde dorpje van de Cinque Terre. Wij zijn hier slechts één avondje geweest en hebben een prachtige zonsondergang meegepakt, maar je kunt hier ook gerust langer vermaken.

Vanaf La Spezia kun je de bus pakken voor ca €2,- per persoon (enkeltje). De bus gaat vanaf Garibaldi en je kunt een busticket kopen bij een kiosk (let wel op: aan het einde van de dag kunnen de tickets uitverkocht zijn). Binnen ca 20 minuten ben je vervolgens in het hart van Portovenere. Je kunt ook met de boot naar Portevenere vanaf de haven van La Spezia, hier ben je wel wat meer voor kwijt.

Een prachtige zonsondergang heb je vanaf het puntje van het havenstadje. Er zijn voldoende leuke restaurantjes om je avond daar af te sluiten. Ik vond onze uurtjes in Portovenere echt magisch, aanrader dus!

Cinque Terre
Zoals de naam al zegt bestaat Cinque Terre uit vijf dorpjes. Elke dorpje heeft zijn eigen kenmerken en pluspunten. Hieronder vind je een kleine samenvatting per dorpje en waarom jij dat dorpje zou wilen bezoeken:

Monteresso – Het noordelijkste dorpje en vooral bekend om het strand. Als je een dagje strand wil doen kun je hier terecht. Je betaalt voor een dagje €30,- voor twee bedjes en een parasol. In Monteresso vind je ook veel leuke restaurantjes.

Vernazza – Het populairste dorpje en daarmee ook heel druk. Er is een hiking trail met een prachtig uitzicht over de haven en je kunt hiken naar Castello Doria voor een prachtig uitzicht over de kust en het dorpje.

Corniglia – Hier stopt de train niet, dus dit is het rustigste plaatsje. Je kunt vanaf het treinstation lopen naar het dorp, maar er rijdt ook een shuttlebus (die je mag gebruiken met je treinkaart). Voor ons was dit het minste dorpje.

Manarola – Naast Vernazza is dit dorpje ook erg populair en dat komt vooral door de prachtige zonsondergang. Een van de populairste restaurants is hier gelegen (Nessun Dorma) waar je letterlijk voor in de rij moet staan. Manarola is mijn favoriet, zeker ’s avonds.

Riomaggiore – Dit dorpje heeft veel smalle en stijle straatjes waar je in kunt verdwalen. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de haven, maar vanaf Santuario di Nostra Signora di Montenero heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Handige informatie
De dorpjes zijn te bereiken per trein en gedeeltelijk te voet. Op het station van La Spezia kun je een ticket kopen voor één of twee dagen. Een dagticket kost €16,- per persoon en een ticket voor twee dagen kost €29,- (prijzen september 2020).

Daarnaast is het ook mogelijk om een enkeltje te kopen voor €4,- per persoon. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk wat je wilt, maar als je drie dorpjes (per trein) wilt bezoeken op één dag heb je het dagticket er al uit.

Daarnaast is ook de toegang tot de wandelroutes (hiking trails) inbegrepen in de dagtickets. Als je een wandeling wilt doen tussen de dorpjes heb je daarvoor een ticket nodig. Let wel op dat bepaalde hikes tijdelijk gesloten is.

Dit zijn de verschillende wandelroutes:
– Van Monterosso naar Vernazza (ca 2 uur)
– Van Vernazza naar Corniglia (ca 2 uur – let op, het gaat de hoogte in)
– Van Cornigilia naar Manarola (ca 60 tot 75 minuten – gesloten voor onbepaalde tijd)
– Van Manarola naar Riomaggiore (ca 45 minuten – gesloten t/m 2021)

Van te voren werd er veel gezegd dat Cinque Terre enorm duur is qua eten en drinken. Dat vind ik eigenlijk nog wel mee vallen. De prijzen kwamen redelijk overeen met de prijzen in de rest van Italië. Ergens lunchen of dineren in een van de dorpjes slaat dus geen enorm gat in je budget.

Hoe lang wil je naar Cinque Terre?
Het antwoord op die vraag is helemaal afhankelijk wat je wilt. Wil je bepaalde wandelroutes lopen of naar het strand in Monterosso? Dan raad ik je aan om (minimaal) twee dagen te gaan. Wil je enkel de dorpjes bezoeken per trein? Dan is het prima te doen om alle dorpjes in één dag te bezoeken. Wij zijn er twee dagen geweest, maar hadden achteraf prima aan één dag genoeg gehad. Wij zijn geen wandelaars/hikers, dus hebben alle dorpjes per trein bezocht en overal gemiddeld 1,5 uur rondgelopen. In Manarola zijn we ’s avonds met de zonsondergang geweest en hebben we gegeten.

Heb je slechts één dag en hoef je niet perse alles te zien? Dan raad ik je in ieder geval aan om naar Vernazza, Manarola en Riomaggiore te gaan. Dat zijn mijn favoriete dorpjes en hier is het meeste te zien.

Cinque Terre is daarom ook prima te doen als dagtrip vanuit bijv. Florence, maar dan zal je keuzes moeten maken met wat je wilt bezoeken. Gelukkig rijden de trein van ’s ochtends heel vroeg tot ’s avonds ver na zonsondergang, dus je hebt voldoende tijd om alles te ontdekken!

Ben jij wel eens in Cinque Terre geweest?

Pin dit artikel op Pinterest voor later!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.