Alles wat je wilt weten voor jouw roadtrip door Italië

Toen in de zomer van 2020 door corona onze roadtrip door de Verenigde Staten niet door kan gaan besloten we een roadtrip door Italië te maken, waarbij we ook een tussenstop in Zürich, Zwitserland en Straatsburg, Frankrijk maakten. Een roadtrip door Italië stond al jaren op mijn bucketlist en nu – door corona – vonden we het eigenlijk het perfecte moment om deze roadtrip te maken. In onderstaand artikel lees je alle tips voor jouw roadtrip door het land van pizza, pasta en wijn!

Met eigen auto of een auto huren
Voor een roadtrip door Italië kun je kiezen om zelf met je eigen auto vanuit Nederland naar het zuiden te rijden of het vliegveld te pakken en ter plekke een auto te huren. Voor beide opties zijn voor- en nadelen. Zelf hebben wij de auto gepakt vanuit Nederland, omdat we in tijden van corona niet vast wilden zitten op een vliegveld. Mocht er dan toch een plotselinge lockdown komen konden wij gelijk in de auto springen en vertrekken. Een ander voordeel is dat je meer mee kunt nemen. Op de heenweg hadden we prima met het vliegtuig gekund (afgezien van de koelbox, haha), maar op de terugweg werd dat een stuk lastiger met ca 20 flessen wijn. Mocht je dus een aantal wijnproeverijen willen bezoeken én niet met lege handen naar huis willen, dan is dus een roadtrip vanuit Nederland een goede optie.

Wil je liever met het vliegtuig en ter plekke een auto huren? Dan is het afhankelijk wat voor route je wilt rijden. Hieronder staat de route die wij hebben gereden en als je dezelfde wilt rijden kun je het beste vliegen op Milaan en daar starten (of op een andere plek en vanuit daar de route rijden. De meeste steden die je met onderstaande route bezoekt hebben een vliegveld). Vanuit Turijn (de laatste stop van onze route in Italië) kun je vervolgens snel weer in Milaan zijn en op dezelfde plek je auto inruilen. Zelf hebben we weinig ervaring met het huren van auto’s (in Europa), maar ik heb goede reacties gehoord van Sunnycars!

Als je vanuit Nederland vertrekt met eigen auto kom je door een aantal andere landen, want Italië grenst immers niet aan Nederland. Let erop dat dit extra kosten met zich mee brengt. Wij reden op zowel de heenweg als terugweg door Zwitserland. Voor Zwitserland heb je een vignet nodig. Deze kun je vooraf bij de ANWB kopen (voor €41,95, prijs 2020) en is één kalenderjaar geldig. Tevens kun je deze bij de grens kopen voor €41,50. Dit vignet is een sticker die je linksboven op het raam plakt. Let op: als je vanuit Turijn rechtstreeks terugrijdt naar Nederland en je via Zwitserland rijdt heb je extra kosten als je door de San Bernardo pass rijdt (€16,80 voor een enkeltje, prijs september 2020).

Rij je liever door Oostenrijk? Ook daar betaal je voor het vignet. De kosten zijn lager dan in Zwitserland. In Oostenrijk betaal je €14,50 en dit vignet is geldig voor 10 dagen. Ben je dus langer dan 10 dagen in Italië, dan betaal je dit twee keer. Een vignet is te bestellen via www.vignetoostenrijk.nl, via de ANWB of aan de grens.

Tol en tanken 
In Italië betaal je op de snelwegen tol. Zodra je de snelweg oprijdt ontvang je bij een tolpoortje een bonnetje die je vervolgens bij het verlaten van de snelweg moet betalen met je creditcard (of contant). Let op: de meeste pinpassen werken niet. In totaal hebben wij 7 keer tol betaald, met een totaalbedrag van €77,00.

De meeste ritjes kosten rond de €10,-. Niet de hoofdprijs, maar zoals je hierboven kunt zien loopt het wel op als je regelmatig over de snelweg rijdt. Iets om rekening mee te houden als je je budget vast stelt.

Of je nu met eigen auto naar Italië rijdt of een auto huurt nadat je uit het vliegtuig bent gestapt, naast tol zal je ook moeten tanken. De prijzen komen redelijk overeen met de prijzen in Nederland, gemiddeld is het 10-15% duurder (september 2020). Op de snelweg is het duurder en je hebt stations waar je bij de paal kunt betalen en sommige waar je het winkeltje moet bezoeken.  Wat dat betreft verschilt het weinig met Nederland!

Parkeren in de Italiaanse steden + ZTL
Onze roadtrip bestond vooral uit veel steden en in sommige steden bleven we slechts 1 nachtje. We besloten van te voren dat we vooral hotels in het centrum wilden, zodat we zo min mogelijk tijd kwijt zouden zijn met het reizen van en naar het centrum. Dit zorgde er wel voor dat je soms wat meer betaalde voor het parkeren. Dit is een keuze die je uiteraard zelf moet maken. Gemiddeld waren we €10 tot €15 kwijt voor het parkeren per nacht. Soms iets meer, soms iets minder. Hieronder vind je een overzicht van de parkeerplekken waar wij hebben geparkeerd per stad en hoeveel we daar voor hebben betaald.
Van de meeste bestemmingen staat er al een artikel online. In die artikelen zal ik veelal ook verwijzen naar ons hotel en de parkeerplaats waar wij hebben geparkeerd.

♥ Milaan– geparkeerd om de hoek van onze Airbnb (parkeergarage Parcheggio Piazza Meda – dankzij de Airbnb €15,- (1 nacht)
♥ Verona– geparkeerd bij de B&B (€10,- voor 1 nacht)
♥ Venetië– geparkeerd in Mestre (Parcheggio Saba Stazione Venezia Mestre, €44,- voor 2 nachten + 4 treintickets van en naar Venetië van €1,70 per stuk)
Bologna – geparkeerd buiten het centrum bij Parcheggio Tanari voor €10,- voor 2 nachten + 4 bustickets van €2,- per stuk (parkeren in Bologna centrum was bijna niet te doen)
Florence – geparkeerd buiten het centrum (gratis bij Centro Commerciale Ponte a Greve, wel 4x tramtickets voor €1,50 per stuk). Parkeren in Florence is megaprijzig.
La Spezia – geparkeerd aan Via Nicolo Fieschi voor €3,00 per dag (helaas moesten we wel elke ochtend geld in de automaat gooien en er is niet altijd plek)
♥ Genua – geparkeerd bij winkelcentrum Centro commercial Fiumara, echter was dit achteraf niet toegestaan (’s nachts). We hebben geen boete gekregen, wel een waarschuwing. Wel 4 tickets voor de bus gekocht naar het centrum. Parkeren in het centrum van Genua is prijzig, wij zouden €25,- per nacht moeten betalen, om de hoek van onze airbnb.
♥ Turijn – gratis bij ons Airbnb (buiten het centrum).

Daarnaast is het goed om te weten dat er in de steden beperkte zones (ZTL) bestaan: Zone Traffico Limitato. In deze zones mag je niet zomaar rijden. Het irritante hieraan is dat elke stad andere regels heeft betreffende deze ZTL’s. Zo dien je Milaan een ticket te kopen (online of bij een tabakswinkeltje) voor €5,- per dag en dan mag je voor 24 uur in en uit rijden. In Florence mag je op zondag wel de ZTL in, maar op de andere dagen moet je dat eerst doorgeven aan je accommodatie. Let daarom goed op de bordjes (ze staan niet altijd duidelijk aangegeven) en zoek de verschillende voorwaarden en plattegronden op online. Google is hierin echt je beste vriend! Vergeet dit niet, want een boete is gemiddeld €80,- per keer dat je een ZTL betreedt! Zonde als die op je ligt te wachten als je thuiskomt!

Onze route + de afstanden
Zoals ik hierboven al schreef reden wij vanuit Nederland naar Italië met een tussenstop in Zürich, Zwitserland op de heenweg en in Straatsburg, Frankrijk op de terugweg. Deze twee stops laat ik uit de onderstaande route, omdat deze plekken niet in Italië liggen. Onderstaande route kun je dus gebruiken als je zowel met eigen auto of met een huurauto Italië wil verkennen. De route is vooral gericht op steden, want daar houden wij het meest van.

Milaan (1 nacht) – Wij waren al eens in Milaan geweest, dus gingen hier slechts voor één nacht heen. In principe is dat prima te doen, tenzij je veel wil winkelen. Dan zou ik een nacht extra pakken, want Milaan is niet voor niets de modehoofdstad van Italië!

⇒ Milaan naar Verona (165 kilometer, 2 uur)

Verona  (1 nacht) – In principe is een kleine 24 uur in Verona te doen, maar ik vond de sfeer hier zo fijn dat ik hier graag nog wat langer had willen blijven. Heb je een strakke planning en wil je veel zien (zoals wij) dan is 1 nacht voldoende.

⇒ Verona naar Venetië (115 kilometer, 1 uur en 15 minuten)

Venetië (2 nachten) – Ook dit is prima te doen. Wij hebben alles gezien wat we wilden zien en zijn zelfs nog naar het toffe eiland Burano geweest. Hier deel ik tips voor een weekend Venetië en deel ik ook hoe lang je hier wilt blijven.

⇒ Venetië naar Bologna (154 kilometer, 1 uur en 45 minuten)

Bologna (2 nachten) – Bologna is geen enorme stad en je redt het in principe wel om alles in één dag te zien. Wil je het wat rustiger aan doen? Verblijf hier dan 2 nachten, want aan toffe hotspots geen gebrek!

⇒ Bologna naar Florence (109 kilometer, 1 uur en 30 minuten)

Florence (3 nachten) – Drie nachten in Florence vind ik persoonlijk wel het minimum. Florence zelf is een vrij grote stad waar je je zeker twee dagen kunt vermaken (en als je musea wilt bezoeken zelf nog meer) en de stad is gevuld met toffe hotspots. Daarnaast kun je vanuit Florence ook hele toffe dagtripjes maken. Wil je daarnaast ook nog meerdere Toscane verkennen dan zou ik een nacht (of twee) extra boeken of een accommodatie in Toscane zelf zoeken.

⇒ Florence naar La Spezia [Cinque Terre] (148 kilometer, 1 uur en 50 minuten)

La Spezia (2 nachten) – La Spezia is de perfecte uitvalshoek om Cinque Terre te ontdekken. Het is een beetje afhankelijk wat je in Cinque Terre wilt doen. Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes die je in principe prima kunt bezoeken in één dag. Wil je daarnaast ook verschillende wandelingen maken? Dan zou ik twee dagen aanraden. Naast Cinque Terre is Portevenere ook een aanrader als je in La Spezia slaapt.

⇒ La Spezia naar Genua (102 kilometer, 1 uur en 30 minuten)

Genua (2 nachten) – Mocht je minder tijd hebben dan kun je Genua in principe overslaan. Het is een fijne, zomerse, relaxte stad, maar wat ons betreft niet perse een must visit. Twee nachten is perfect als je een beetje wilt bijkomen en wat leuke hotspots wilt bezoeken. Daarnaast zijn er ook voldoende musea, dus je hoeft je niet te vervelen!

⇒ Genua naar Turijn (172 kilometer, 2 uur en 10 minuten)

Turijn (2 nachten) – Wij zouden eigenlijk 5 nachten in Turijn in een villa verblijven, maar dat ging uiteindelijk niet door. Het is heel erg afhankelijk waarvoor je naar Turijn wilt. Turijn zelf is in twee nachten prima te doen, maar wil je ook de wijnregio Piedmonte bezoeken? Dan raad ik je aan om een nachtje extra te boeken.

Vanuit Turijn rijdt je dan of terug naar huis of naar Milaan om daar je huurauto weer in te leveren en het vliegtuig te pakken. Turijn heeft ook een vliegveld, dus het is uiteraard ook mogelijk om daar je auto weer in te leveren. Van Turijn naar Milaan is het ca 141 kilometer (1 uur en 45 minuten).

Uiteraard kun je de route helemaal aanpassen naar je eigen wensen. Heb je langer de tijd en wil je ook naar Rome? Plan deze mini-stedentrip dan tussen Florence en La Spezia! Houdt wel rekening met extra kilometers!

Zou jij graag een roadtrip willen maken door Italië? Heb jij nog tips? Drop ze hieronder in de comments!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *