Alles wat je wilt weten voor een trip naar Champagne

Een van mijn favoriete plekken in Europa is de Champagne regio in het noorden van Frankrijk. Sowieso ben ik een absoluut Frankrijkmeisje geworden, maar de champagne regio heeft een speciaal plekje in mijn hart. Wij zijn er inmiddels een aantal keren geweest (en zijn altijd weer een nieuwe trip aan het plannen), dus een artikel vol tips kan hier natuurlijk op de blog niet ontbreken!

Ben je op zoek naar tips om bepaalde champagnehuizen te bezoeken? En zeg nu eerlijk, dat mag natuurlijk niet ontbreken tijdens jouw trip! In dit artikel tip ik mijn favorieten en geef ik informatie per huis!

Wat is champagne?
Allereerst een kort lesje over champagne. Ik ga daar niet al teveel over uitweiden, want het is veel te leuk om deze uitleg ter plekke bij een champagnehuis te ontvangen. Champagne is een bubbeltjes (mousserende) wijn die enkel gemaakt wordt in de Champagne regio en volgens een traditionele methode. Mousserende wijn uit bijvoorbeeld Italië (prosecco) of Spanje (cava) heet dus nooit champagne. Tijdens een rondleiding bij de meeste champagnehuizen krijg je een uitgebreide uitleg over de geschiedenis van de drank en hoe het gemaakt wordt.

De regio
Champagne is een wijnstreek in het noorden van Frankrijk. De streek beslaat twee regio’s waarbij de regio rondom Reims en Epernay het meest bezocht wordt. Vanaf Utrecht rijdt je in zo’n 5 uur naar Reims en kan je fijne trip beginnen. In de regio worden drie verschillende druivensoorten, namelijk pinot noir, pinot meunier en chardonnay. De meeste champagne wordt gemakt van een combinatie van deze drie, maar dat wordt uiteraard ook allemaal uitgebreid uitgelegd tijdens een tour.

Reims
Een van de grootste steden in de regio is Reims en ik raad je aan om hier je hotel te nemen. In Reims (uitgesproken in het Frans als Rince) vind je een uitgebreide keuze aan restaurants en hotels en zijn er ook een aantal toffe bezienswaardigheden. Vergeet tijdens je trip bijvoorbeeld niet de Kathedraal Notre Dame te bezoeken. In de zomer zijn hier ’s avonds lichtshows te bewonderen (controleer de tijden en data op de website van het VVV-kantoor). Voor kunst kun je naar het Palais du Tau gaan. In Reims kun je goed winkelen en natuurlijk op verschillende plekken een taartje eten.

In dit artikel tip ik mijn favoriete hotspots in de Champagne regio.

Epernay
Een andere grote stad in de regio, ook wel gezien als de hoofdstad van Champagne, is Epernay. De belangrijkste bezienswaardigheid is hier de Avenue de Champagne. Aan deze straat zijn veel grote champagnehuizen gevestigd, zoals Moët et Chandon, Mercier en Laurent-Perrier. De straat zelf is enorm indrukwekkend om over te flaneren, maar bedenk tijdens je wandeling dat er circa 200 miljoen flessen onder de grond liggen. Het is niet voor niets een van de duurste straten ter wereld. Hoewel de straat zelf ‘slechts’ 1,6 kilometer is, ligt er voor 110 kilometer aan wijnkelders onder de Avenue. Een must visit dus!

Route du Champagne
In de regio heb je een speciale route die je langs de meeste champagnehuizen leidt. Volledig heet de route de Route Touristique du Champagne en is in totaal ca 700 kilometer lang. Je hoeft echter niet de complete route af te rijden om een mooi beeld van de prachtige omgeving te krijgen. Er zijn in totaal vijf verschillende routes om te rijden die allemaal staan aangegeven met duidelijke bordjes. Natuurlijk is het mogelijk om specifieke routes te rijden, maar als je de bordjes een beetje volgt en lekker op de bonnefooi wilt gaan rijden kom je ook langs prachtige plekken. Mijn persoonlijke aanrader is de route tussen Reims en Epernay waarbij je de Route du Champagne volgt en onder andere langs Verzy en Verzenay komt.

Champagne-booking.com
Als je naar de Champagne streek gaat wil je ook minimaal een tour en proeverij doen. Het is mogelijk om bij een aantal huizen aan te bellen voor een rondleiding, maar het is ook fijn om van te voren wat informatie te hebben over de verschillende arrangementen en de bijbehorende kosten. Via de website champagne-booking.com kun je van bijna alle activiteiten die er te doen zijn inzien wat de kosten zijn en wat de activiteiten inhouden, maar kun je ook gelijk reserveren. Zo weet je zeker dat je verzekerd bent van een plekje. Zo kun je via deze site proeverijen en rondleidingen boeken, maar ook pluksessies, sabrages en masterclasses boeken. Extra voordeel, je hoeft pas bij de locatie zelf te betalen. Zo haal je het maximale uit jouw trip. In mijn artikel met champagne-huizen geef ik per huis aan of je kunt reserveren met champagne-booking.com.

Ga met een (eigen) auto op pad
Hierboven schreef ik al dat je vanuit Utrecht in zo’n 5 uur naar Reims rijdt. Ik raad je ook echt om met de auto te gaan, want op deze manier kun je het meeste halen uit de omgeving. Het is ook mogelijk om met de trein te gaan. Je bent bijvoorbeeld met de trein vanuit Parijs in een klein uurtje in Reims en het is ook mogelijk om tussen Reims en Epernay per trein te reizen. In Reims is het vervolgens mogelijk om een tour te boeken, waarbij je zelf niet hoeft te rijden. Uiteraard zijn deze tours wel een stuk prijziger dan als je zelf te auto pakt. Een nadeel van zelf rijden is natuurlijk dat je niet (of bijna niet) kunt drinken. Let altijd op je alcoholinname als je nog moet rijden.

Ga picknicken
Een van mijn favoriete activiteiten om in Champagne te doen is te picknicken. In dit artikel schreef ik al over mijn favoriete plek om lekkere dingen voor je picknick te halen. Haal allerlei lekkere dingen, bijvoorbeeld bij de supermarkt, neem een picknickmand of tas mee en ga een stuk rijden. Op de route tussen Reims en Epernay, rondom Verzy of juist aan de rand van Hautvillers, heb je een paar prachtige plekken waar je kunt genieten van je picknick. Bonus als je er een fijne fles champagne bij hebt.

Hier wil je slapen
Zoals ik hierboven al schreef raad ik je aan om je hotel in Reims te nemen, maar het is natuurlijk helemaal afhankelijk wat je zelf wilt. Als je na een dag proeven zin hebt om ergens gezellig te eten of nog een drankje te doen dan is Reims echt de perfecte plek. Wij hebben in twee verschillende hotels geslapen. Best Western Hotel Centre is een fijn hotel op een hele fijne hotel, maar het ligt aan de bekendste en drukste straat van de stad, dus heel rustig is het ’s avonds niet. Appart’City Confort Reims Centre ligt aan de rand van het centrum en is goedkoper qua parkeren en een stuk rustiger, maar ook een stuk minder luxe. Ze hebben hier bijvoorbeeld geen airco, dus houd hier rekening mee als je in de zomer gaat. Verder is het een prima low budget hotel, want je zult er ongetwijfeld niet al te veel zijn.

Hoe lang wil je gaan?
Drie dagen is echt voldoende. Tijdens een trip met twee nachtjes heb je voldoende tijd om een aantal proeverijen te doen, Reims een beetje te ontdekken, te genieten van de omgeving en natuurlijk om een aantal flessen mee naar huis te nemen. Ik raad je wel aan om te voorkomen dat je er op zondag of maandag bent. Veel huizen en winkels zijn op die dagen gesloten en is er weinig te doen. De perfecte trip is daarom van donderdag t/ m zaterdag.

Ben jij wel eens in Champagne geweest? Mocht je aanvullende tips willen of een specifieke vraag hebben, aarzel dan niet om een berichtje te sturen!

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.