Alles wat je wilt weten over Johannesburg

Als je op een roadtrip door Zuid-Afrika gaat is de kans groot dat je op een bepaalde moment in Johannesburg belandt. Je kunt hier je roadtrip beginnen en vanuit Joburg beginnen te rijden, of misschien eindig je wel in Johannesburg na een fantastische reis. Hoe dan ook, tips voor deze stad zijn altijd welkom, toch?

Johannesburg is een van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika en ligt in het noorden van het land. Als je al wat onderzoek hebt gedaan naar Johannesburg en Zuid-Afrika is je misschien opgevallen dat de stad niet de meest veilige stad is. Nu moet ik zeggen dat wij de stad niet zo hebben ervaren, maar door alle reacties die we hebben gelezen en gehoord ben je ook een stuk voorzichtiger. Hieronder lees je een paar handige tips en verder lees je tips voor bezienswaardigheden.

Pin niet op het vliegveld
Een van de belangrijkste tips vind ik persoonlijk dat je niet moet pinnen op het vliegveld. Afgezien van veiligheidsredenen (men zegt dat je in de gaten wordt gehouden), is het ook zonde van je geld. De koersen op het vliegveld zijn zo onvoordelig, dat het op een bedrag van €150,- ruim €25,- duurder is om te pinnen, dan ten opzichte van een pintransactie in het centrum. Zonde dus! Probeer dus om te regelen dat je geen contact geld nodig hebt voordat je in het centrum bent. Regel een Uber (later meer), vraag om een transfer naar je hotel of haal je huurauto al op het vliegveld. Zo voorkom je dat je contact geld nodig hebt voor een taxi.

Skip de taxi’s, neem een Uber
Ik schreef het hierboven al, maar vanaf het vliegveld kun je goed een Uber nemen. Enige nadeel is wel dat je daarvoor werkend internet nodig hebt en wij kwamen erachter dat de Wifi op het vliegveld van Joburg niet goed werkt. Je zou dus mobiele data hiervoor kunnen gebruiken. Het is ook mogelijk om een tijdelijk simkaartje te kopen, maar die hebben wij enkel kunnen vinden in het centrum van Johannesburg.

Ook in de stad (mits je natuurlijk beschikt over internet) is het aan te raden om een Uber te gebruiken, in plaats van taxi’s. Voor een paar euro brengen zij je naar elke plek waar je heen wilt.

Is het nu veilig?
Zoals ik hierboven al schreef, Johannesburg staat er niet bekend om de meest veilige stad ter wereld te zijn. Wij hadden voor vertrek zoveel waarschuwingen gehoord, dat het bijna een wonder is dat we het er levend van af hebben gebracht (grapje). Wij hebben ons niet echt onveilig gevoeld, maar zijn ook echt voorzichtig geweest. Het wordt afgeraden om lopend op pad te gaan en wij werden gek aangekeken toen we vertelden dat we overdag een kilometer of twee door de stad hadden gewandeld. ’s Avonds zou ik er niet willen lopen, ook niet met z’n tweeën.

Wel werden we als witte toeristen de hele tijd aangestaard, door iedereen. Ik heb daar niet zoveel moeite mee, maar het kan voor een ongemakkelijk gevoel zorgen.

De wijk Maboneng
Een van de bekendste wijken in Johannesburg is Maboneng. Vroeger was Maboneng een wijk waar je je absoluut niet moest wagen, nu is het een van de hipste wijken van de stad. Vooral het hart van de wijk is gevuld met leuke restaurantjes en toffe winkeltjes. Ik raad je daarom ook aan om je hotel in deze wijk te kiezen. Wij hadden het hotel 12 Decades Art Hotel gereserveerd, maar bij aankomst werd ons meegedeeld dat er door een storing geen stromend water was en we werden daarom een paar straten verderop (in Hallmark House) neergezet. Het was een prima hotel waar we uiteindelijk sliepen (een stuk luxer en mooier ook), maar qua locatie gingen we er wel op achteruit. Als je je hotel midden in Maboneng hebt kun je gerust ’s avonds de straat op voor een hapje eten of een drankje. Zit je daarbuiten? Dan wordt je afgeraden om lopend terug te gaan naar je hotel. Neem dan (ook voor ‘slechts’ een kilometer) een Uber of een taxi.

De Hop of Hop Off bus
Een van de dingen die je mij nooit ziet doen op een stedentrip is gebruik maken van een Hop of Hop off bus. Behalve in Johannesburg. Aangezien wij in het begin van onze trip wat problemen hadden met internet en dus niet konden beschikken over een Uber besloten wij voor een dag de Hop of Hop Off bus te nemen. Je kunt digitaal je ticket kopen en die bij het beginpunt laten zien. De bus is goed geregeld, rijdt op tijd en stopt bij alle bekende bezienswaardigheden in de stad. Het is aan te raden om – voordat je besluit een ticket te kopen – te kijken welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken. Als je wel beschikt over Uber en je wilt maar een paar bezienswaardigheden bezoeken is het voordeliger om dat zelf te regelen via Uber.

Dit mag je niet missen: het Apartheid Museum
Als je in Johannesburg bent mag je absoluut een bezoek aan het Apartheid Museum niet missen. In 1994 werd de Apartheid officieel afgeschaft, maar voor die tijd heeft het land absolute gruwelijkheden gekend. Die geschiedenis leer je kennen in het Apartheid Museum en ik vind dat iedereen dit gewoon een keer gezien moet hebben. Het is ontzettend heftig en indrukwekkend en ik heb echt op sommige momenten met tranen in mijn ogen verhalen gelezen. Als je zou willen zou je er een hele dag voor kunnen uittrekken, maar ik raad je aan om er minimaal 3 uur voor vrij te maken. Must visit, dus!

Soweto
Veel mensen combineren hun bezoek aan het Apartheid Museum aan een bezoek aan Soweto. Soweto is een township (South Western Township) en de bekendste township van Zuid-Afrika. Het is een buitenwijk van Johannesburg en je kunt er enkel naar toe met een gids. Wij hebben dit niet gedaan, maar het schijnt een enorme aanrader te zijn. Een tour is via verschillende kanalen te boeken, waaronder via de Hop of Hop Off tour.

Hoe lang wil je in Johannesburg zijn?
Uiteraard is dit afhankelijk wat je wilt zien en hoe laat je in Johannesburg bent. Als Joburg de eerste stop op je roadtrip is, is het afhankelijk hoe laat je bent geland. Ik raad je aan om minimaal één nacht in Joburg te blijven zodat je tijd hebt om een beetje bij te komen, in ieder geval het Apartheid Museum te bezoeken en wellicht een drankje te doen in Maboneng. Wil je andere bezienswaardigheden bezoeken? Boek dan een hotel voor twee of zelfs drie nachten.

Wij hebben twee nachten in Johannesburg geslapen. De eerste dag hebben we weinig gedaan, nadat we rond 12:00 waren geland en zo goed als een nacht hadden overgeslagen. De eerste volle dagen hadden we de Hop of Hop Off tour en zijn we naar het Apartheid Museum en het casino er tegenover geweest. Verder hebben we de stad zelf een beetje ontdekt en hebben we ’s avonds in Maboneng gegeten. De volgende ochtend vertrokken we rond 11:00 uur richting de volgende spot. Dit was prima, maar wij hadden hierdoor geen tijd om bijvoorbeeld de Soweto te bezoeken.

Mijn mening over Johannesburg
Van te voren keek ik enorm uit naar Johannesburg, maar de stad is mij een beetje tegengevallen. Ik voelde me niet onveilig, maar ik vind het wel een hele smerige stad. Ik ben blij dat ik het Apartheid Museum heb bezocht, maar verder had ik de stad wel kunnen missen. Ik hoef er ook niet nog eens heen (wat ik bijvoorbeeld wel heel erg heb met Kaapstad). Mocht ik ooit weer naar Zuid-Afrika gaan zou ik vanuit Johannesburg gelijk de huurauto pakken naar een volgende bestemming. Ben jij wel eens in Johannesburg geweest? Heb jij nog tips? Drop ze hieronder in de reacties!

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.