De eerste plek waar we stopten tijdens onze roadtrip in 2020 in Italië was Milaan. De modestad van Italië hadden we in 2012 al eens bezocht en voor de bezienswaardigheden hoefden er daarom niet nog een keer heen. Toch wilde ik graag een keertje terug en we besloten voor één nachtje te stoppen. We spendeerden een kleine 24 uur in deze stad en vandaag deel ik al mijn tips!

Een hele toffe slaapplek op een perfecte locatie
Ik begin met de tip van onze airbnb. We sliepen op 500 meter van de Duomo, midden in het centrum van Milaan. Met de auto niet superhandig, want we parkeerden de auto ook midden in het centrum (hieronder meer), maar qua locatie echt perfect. We waren hier namelijk slechts 1 nachtje en dan wil je geen tijd kwijt zijn aan het reizen van en naar het centrum. Onze airbnb zat naast de Basilica di San Carlo al Corso (zei mij ook niets), maar deze kerk ligt aan de Corso Vittorio Emanule II, de grote en bekende winkelstraat van Milaan. Perfecte uitvalsbasis als je wat bezienswaardigheden wilt bezoeken, naar toffe hotspots wilt gaan en een beetje wilt winkelen. Aanrader!

Waar ga je parkeren?
Als je met de auto naar Milaan gaat (bijvoorbeeld als tussenstop tijdens je roadtrip zoals wij deden) dan moet je je auto ergens laten. In Milaan heb je twee keuzes: in het centrum (vaak relatief dichtbij je accommodatie (of zelfs bij je hotel) of buiten het centrum. Die eerste is vaak een stuk duurder, maar je bent er wel sneller en je hebt geen reistijd van en naar je hotel. Buiten het centrum is een stuk goedkoper (soms zelfs gratis), maar het kost je een stuk meer tijd om naar het centrum te komen. Aangezien wij slechts 1 nacht in Milaan bleven besloten we te parkeren in een parkeergarage bij onze Airbnb (€15,- per nacht).

Daarnaast moet je in Milaan rekening houden met de ZTL. In heel Italië hebben de meeste steden zones waar je niet zomaar mag in rijden. In Milaan dien je een kaart te kopen voor 24 uur (bij een tabakswinkeltje of online) en die dien je te bevestigen met je kenteken. Deze kaart kost €5,- en zorgt ervoor dat je de ZTL in Milaan mag betreden met je auto. Let hier goed op, want een boete kan €80,- per keer dat je een ZTL betreedt.

Beklim de Duomo
Iets wat je echt niet mag overslaan als je in Milaan bent is de Duomo bezoeken. Wij hadden de kathedraal in 2012 al eens bezocht (ook het terras) en besloten daarom alleen het terras nogmaals te bezoeken. Je kunt van te voren tickets kopen, maar dit is niet perse nodig. Tijdens ons bezoek gaf de website aan dat alles uitverkocht was, terwijl we bij de kassa nog tickets voor de hele week en elk tijdstip konden kopen. Uiteraard (in tijden van corona) was de toegang wel beperkt.

Breng een bezoekje aan Galeria Emmanuel Vittorio II
Als je de Duomo hebt bezocht mag je de Galeria er naast ook niet overslaan. Deze galeria is het huis van heel veel dure merken (vergeet je portemonnee dus niet), maar is ook zeker het bezoekje waard voor de prachtige architectuur. Voor een prachtig taartje kun je naar Pasticceria Marchesi gaan, midden in de Galeria.

Drink koffie bij de Starbucks Reserve Roastery
Een van de redenen dat ik Milaan op onze route heb gezet was de Starbucks Reserve Roastery. In Italië heeft jarenlang geen Starbucks gezeten, tot 2018. In 2018 opende Starbucks namelijk een prachtige Reserve Roastery midden in Milaan. Tijdens de ontwikkeling van deze winkel werkte ik nog bij Starbucks in Deventer, dus je begrijpt dat deze roastery al heel lang op mijn to visit lijstje stond. Verwacht hier niet de standaard, zoete Starbucks (lees: frappuccino’s) te vinden, maar heel veel verschillende soorten bonen en zetmethodes. Een waar koffie walhalla, kan ik je zeggen! Uiteraard kun je ook koffiebonen of andere merchandise mee naar huis nemen.

Ga lunchen bij de California Bakery
Milaan was onze eerste stop in Italië en ik wist dat we nog genoeg mogelijkheden hadden om echt Italiaans tee ten. Daarom besloten we voor de lunch naar de California Bakery te gaan, waar je – zoals de naam al voorspelt – allerlei lekkere Amerikaanse gerechten kunt bestellen. Van bagels en homemade lemonades tot cheesecake en muffins, allemaal even lekker! Ik vond het een heerlijke plek en had er graag nog een keertje heen gewild!

Borrels bij OD
Normaal gesproken gaan wij niet zo snel vlak naast een bezienswaardigheid op het terras zitten, maar voor OD maakten we een uitzondering. Het zag er gezellig uit, de drankjes waren betaalbaar en we hadden een heerlijk uitzicht op de Duomo. Extra leuk is dat je hier bij je cocktails of wijn een plankje met hapjes krijgt, dus het diner kun je ook wel overslaan!

Ga winkelen!
Als je met de auto naar Milaan bent gekomen heb je het voordeel dat je veel kunt winkelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je koffer niet meer dichtpast. Milaan is natuurlijk niet voor niets de modehoofdstad van Italië, dus hier slaag je ongetwijfeld voor een nieuwe garderobe! Van grote ketens tot kleine winkeltjes, je vind het hier allemaal!

Heb je tijd over?
Maak dan een wandeling door de wijk Brera, een artistieke en sfeervolle wijk vol toffe hotspots en winkeltjes. Als we wat extra tijd zouden hebben zou ik graag naar God save the food willen gaan! Iets verder van de Duomo (je ziet ze wel liggen vanaf het terras, haha) vind je de Bosco Verticale, letterlijk vertaald het verticale bos. Deze twee wolkenkrabbers gevuld met duizenden bomen, een bos midden in de stad dus!

Een andere gezellige wijk is Navigli, met gezellige restaurantjes aan het water. Voetballiefhebbers gaan natuurlijk naar San Siro, het stadion van Intermilan en AC Milan (de rondleiding is tof!). Voor rust en groen ga je naar Parco Sempione en vergeet daar dan niet Castello Sforzesco te bezoeken! Have fun!

Ben jij wel eens in Milaan geweest? Heb je nog tips?

Pin dit artikel voor later op Pinterest!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *